Църковни храмове които да посетите в София

  1. Храм-паметник „Свети Александър Невски“.

Тур София – Мащабът на тази сграда ще ви взриви. Вътре Свети Александър Невски има място за 10 000 души и е втората по големина катедрала на Балканите. Както при голяма част от грандиозната архитектура на София, катедралата на града датира от 1880-те години. Това става непосредствено след свалянето на османците и възстановяването на държавата България. Първоначално е посветен на руските войници, които са загубили живота си в хода на това освобождение. Когато сте вътре, погледнете нагоре към тавана на главния купол, който има стенопис на Господ Бог Събота. Криптата тук е отворена за посетители и има голяма колекция от икони.

  1. Тур София – Ротонда „Свети Георги“.

Сърцето на древна Сердика и най-старата сграда в съвременна София, тази църква от червени тухли е построена през далечната 300-та година. Чудно е, че тази сграда е оцеляла невредима толкова време и навсякъде наоколо има интересни малки детайли, които удрят голямата възраст на мястото и отминалите цивилизации. Влезте вътре, за да видите подробните средновековни стенописи, които са били изрисувани от османците, когато църквата е била превърната в джамия през 1600 г. Те бяха преоткрити и възстановени едва през 90-те години. Отвън можете да видите каменните плочи на римска улица и други останки от антична Сердика.

  1. Църква „Света София“.

Именно тази църква дава името на град София през 1300 г. по време на Второто българско царство. Тази невзрачна на пръв поглед сграда от червени тухли датира още от византийските времена и е основана през 500-те години на върха на некропола на древния град Сердика, както и по-стара църква от век преди това. Когато посетите, можете да видите останките от тази древна църква и гробниците, които датират от преди повече от 1500 години. В продължение на два века след османското нашествие това е била джамия, но е изоставена след едно земетресение през 1800 г., което събаря минарето и друго убива двамата сина на имама.

  1. Боянската църква

В долните склонове на планината Витоша (която ще разгледаме по-нататък) се намира този обект от ЮНЕСКО. Местоположението на тази средновековна църква е почти мечтателно, в горичка от високи иглолистни дървета в тихо предградие на града. Боянската църква е построена на три етапа от 1000 до 1800 г., но най-важните допълнения са направени по време на Второто българско царство през 1200 г.

Това е времето, когато са изрисувани страхотните вътрешни фрески, изобразяващи около 240 исторически и библейски фигури. В реалистичен стил 200 години преди ренесансовите художници да направят същото. Картините, дело на неизвестен художник, включват съвременни портрети на двама български владетели – цар Константин Асен и цар Колоян, до съпругите им.