Цвят на виното – не само бяло и червено

Да поговорим за цвета на виното. Цветът на виното може да покаже много – възрастта и произходът, киселинността на бялото или стипчивостта на червените вина.

Цвят на виното: не само бяло и червено

Белите вина са оцветени от светла слама до кехлибар или от цвета на силно сварения чай. Розовите и червените вина имат много нюанси: от лек рубин до тъмен гранат. Сега тук ние не само ще говорим за червени и бели вина, но и ще обсъдим още няколко необичайни възможности.

Естетическото удоволствие, получено от вида вино в чаша, едва ли може да се сравни с удоволствието от неговия аромат и вкус. Но си струва да се обърне внимание на цвета. Погледнете стъклото на фона на нещо бяло. Дълбочината и наситеността на цветовете говорят за степента на концентрация на виното. Също така могат да намекват за сорта и областта на производство.

Вина с най-малко интензивен цвят обикновено се получават от Пино Ноар, особено от прохладните северни райони. Можете дори да прочетете чаша с такова вино, тя е толкова прозрачна, че не можете да разберете за термофилни сортове като Каберне Совиньон, Малбек или Шираз. Вината от тях се получават с много богат цвят на тъмен гранат или рубинен цвят. С години на стареене светлият цвят на череша се превръща в оранжеви тонове, които ясно се виждат по краищата на стъклото. Цветът на белите вина се развива от бледожълто, дори със зелен оттенък, който е типичен за младите проби, до златни и дори кехлибарени нюанси.

Как виното получава цвета си?

Почти всички сортове грозде, както бели, така и тъмни, имат ярка плът. Това означава, че бялото вино може да се получи не само от бяло грозде, но и от черни или червени сортове. Въпреки, че червено вино се получава само от черно, червено или синьо грозде.

Цялото нещо в кожата на плода – съдържа оцветяващи пигменти. И по-конкретно: кожата – багрила и танини, и сокът – захар, киселини и вода. Ако оставите гроздето да броди по кожите, виното ще стане светло. Този метод за преработка на грозде се нарича „червен“, а вторият и обратният метод се счита за „бял“.

Разбира се, цвета, възрастта на лозата, местоположението на лозето, годината на отглеждане и метеорологичните условия влияят върху цвета на виното, но основният цвят се определя от винопроизводителя. Съдбата на цвета също зависи от винарната: различни времена на експозиция, различни температури и други фактори са необходими за получаване на различни нюанси на интензивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.