Цвят на виното – не само бяло и червено

Да поговорим за цвета на виното. Цветът на виното може да покаже много – възрастта и произходът, киселинността на бялото или стипчивостта на червените вина.

Цвят на виното: не само бяло и червено

Белите вина са оцветени от светла слама до кехлибар или от цвета на силно сварения чай. Розовите и червените вина имат много нюанси: от лек рубин до тъмен гранат. Сега тук ние не само ще говорим за червени и бели вина, но и ще обсъдим още няколко необичайни възможности.

Естетическото удоволствие, получено от вида вино в чаша, едва ли може да се сравни с удоволствието от неговия аромат и вкус. Но си струва да се обърне внимание на цвета. Погледнете стъклото на фона на нещо бяло. Дълбочината и наситеността на цветовете говорят за степента на концентрация на виното. Също така могат да намекват за сорта и областта на производство.

Вина с най-малко интензивен цвят обикновено се получават от Пино Ноар, особено от прохладните северни райони. Можете дори да прочетете чаша с такова вино, тя е толкова прозрачна, че не можете да разберете за термофилни сортове като Каберне Совиньон, Малбек или Шираз. Вината от тях се получават с много богат цвят на тъмен гранат или рубинен цвят. С години на стареене светлият цвят на череша се превръща в оранжеви тонове, които ясно се виждат по краищата на стъклото. Цветът на белите вина се развива от бледожълто, дори със зелен оттенък, който е типичен за младите проби, до златни и дори кехлибарени нюанси.

Как виното получава цвета си?

Почти всички сортове грозде, както бели, така и тъмни, имат ярка плът. Това означава, че бялото вино може да се получи не само от бяло грозде, но и от черни или червени сортове. Въпреки, че червено вино се получава само от черно, червено или синьо грозде.

Цялото нещо в кожата на плода – съдържа оцветяващи пигменти. И по-конкретно: кожата – багрила и танини, и сокът – захар, киселини и вода. Ако оставите гроздето да броди по кожите, виното ще стане светло. Този метод за преработка на грозде се нарича „червен“, а вторият и обратният метод се счита за „бял“.

Разбира се, цвета, възрастта на лозата, местоположението на лозето, годината на отглеждане и метеорологичните условия влияят върху цвета на виното, но основният цвят се определя от винопроизводителя. Съдбата на цвета също зависи от винарната: различни времена на експозиция, различни температури и други фактори са необходими за получаване на различни нюанси на интензивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *