Храна за куче. Как правилно да храним куче?

Този въпрос винаги е бил от съществено значение за всеки собственик на куче. Всеки от нас иска да поглези своя опашат приятел, като в същото време е от съществена важност да поддържа здравето и жизнеността му с храна за куче.

А ние знаем, че от голямо значение това зависи от факт, с какво и как храним домашният ни любимец.

При динамичния, съвременен ритъм на живот става важно храненето на кучето да не изисква много трудоемкост и усилия. Нека в тази статия се опитаме да разберем кои са основните точки, които трябва да вземете предвид при съставянето на меню за кучета.

Кои са общите правила за храна за куче

Има няколко общи правила за хранене на куче:

  • Домашният любимец трябва да се храни след разходка, т. к. храненето преди изпразване на червата и пикочния мехур е нездравословно за него.
  • При кучетата, за разлика от котките, раната не трябва да се оставя свободно достъпна през целия ден. Ако Вашият домашен любимец не е изял закуската или вечерята си, махнете тази храна известно време преди следващото хранене.

Опитайте се да покажете твърдост и да устоите на този умоляващ и тъжен поглед и не давайте на кучето хапки от масата си. В противен случай, винаги по време на Вашето хранене (на собственика), кучето ще отделя стомашен сок, а това е вредно за здравето му.
Ако е възможно, придържайте се към рутина и хранете кучето си по едно и също време на деня. Повечето ветеринарни лекари са на мнение, че малките и средни кучета трябва да се хранят два пъти на ден. А големите кучета над 30-35 кг трябва да се хранят веднъж на ден.

  • Избягвайте активни игри и тежки физически натоварвания веднага след хранене – това е изпълнено с риск за стомашния волвулус при кучето. Добре е да знаете това.

Ако Вашият домашен любимец има лошо храносмилане, той не трябва да се храни. Докато симптомите не изчезнат или не бъде поставена диагноза от ветеринарен лекар.