Формулата на конопа

Формулата на КОНОПА

Рафаел Мешулам е биохимик, роден в София през 1930 г., който открива механизма на психотропното въздействие на препаратите от коноп върху човешкия организъм. През 1964 г. той отделя основния психотропен компонент в конопа – тетрахидроканабинолът (ТХК) и публикува химическата му формула. Откритието предизвиква сериозен научен интерес, но така и не успява да намери своето приложение в практиката по онова време.

В края на 70-те години обаче, фармаколози от САЩ използват разработките на Мешулам, за да създадат препарата „маринол“. Той се прилага срещу повръщане при химиотерапия при бони от рак и стимулатор на апетита при болни от СПИН. През 1988 г. Мелушам предполага, че в нервните клетки съществуват особени канабиноидни рецептори, които взаимодействат с ТХК. През 1990 г. с група учени той описва тези рецептори и подчертава, че в организма, се изработват по естествен начин невромедиаторни вещества, които са подобни на канабиноидите. След две години Мелушам идентифицира едно от тези вещества в организма, което нарича „анандами“. В последствие с този термин започват да се наричат цялата група ендогенни канабиноиди.

Употреба на коноп

Употребата на коноп не може да предизвика смъртоносен изход. Но ако дозата се превиши 3-4 пъти, има риск от усилено потоотделяне, тремор на крайниците, тахикардия, гадене, световъртеж, загуба на съзнание. По-тежкото предозиране може да предизвика нарушения в координацията на движенията, затруднено мислене и говор, пълна или частична обездвиженост. Предозирането обикновено се случва при перорално приемане на препарати от коноп, а при пушене конопът може да се „предозира“ само ако се употребява продукт с високо съдържание на ТХК (т.е. всичко различно от индустриален коноп).

ТХК обикновено изостря сетивата, особено при слушане на музика, обостря и вкусовите рецептори. Продължителната употреба може да предизвика затруднения в обучението, в способностите за мислене и учене, което се свързва с нарушения в оросяването на мозъка.

Интоксикацията с психотропни канабиноиди може да предизвика нарушения в сърдечно-съдовата, нервната и психическата дейност на човека. Минималната токсична доза ТХК е 25 мкг/на килограм тегло – при пушене, или 50 мкг/кг – при пероорален прием.

Редовната интоксикация с канабиноиди (ТХК) води често до психическа зависимост. Затова и дискусиите за медицинското приложение са толкова разгорещени – търси се границата между положителния ефект при някои доста тежки заболявания и моментът, в който вредите вече са повече от ползите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *