Формулата на конопа

Формулата на КОНОПА

Рафаел Мешулам е биохимик, роден в София през 1930 г., който открива механизма на психотропното въздействие на препаратите от коноп върху човешкия организъм. През 1964 г. той отделя основния психотропен компонент в конопа – тетрахидроканабинолът (ТХК) и публикува химическата му формула. Откритието предизвиква сериозен научен интерес, но така и не успява да намери своето приложение в практиката по онова време.

В края на 70-те години обаче, фармаколози от САЩ използват разработките на Мешулам, за да създадат препарата „маринол“. Той се прилага срещу повръщане при химиотерапия при бони от рак и стимулатор на апетита при болни от СПИН. През 1988 г. Мелушам предполага, че в нервните клетки съществуват особени канабиноидни рецептори, които взаимодействат с ТХК. През 1990 г. с група учени той описва тези рецептори и подчертава, че в организма, се изработват по естествен начин невромедиаторни вещества, които са подобни на канабиноидите. След две години Мелушам идентифицира едно от тези вещества в организма, което нарича „анандами“. В последствие с този термин започват да се наричат цялата група ендогенни канабиноиди.

Употреба на коноп

Употребата на коноп не може да предизвика смъртоносен изход. Но ако дозата се превиши 3-4 пъти, има риск от усилено потоотделяне, тремор на крайниците, тахикардия, гадене, световъртеж, загуба на съзнание. По-тежкото предозиране може да предизвика нарушения в координацията на движенията, затруднено мислене и говор, пълна или частична обездвиженост. Предозирането обикновено се случва при перорално приемане на препарати от коноп, а при пушене конопът може да се „предозира“ само ако се употребява продукт с високо съдържание на ТХК (т.е. всичко различно от индустриален коноп).

ТХК обикновено изостря сетивата, особено при слушане на музика, обостря и вкусовите рецептори. Продължителната употреба може да предизвика затруднения в обучението, в способностите за мислене и учене, което се свързва с нарушения в оросяването на мозъка.

Интоксикацията с психотропни канабиноиди може да предизвика нарушения в сърдечно-съдовата, нервната и психическата дейност на човека. Минималната токсична доза ТХК е 25 мкг/на килограм тегло – при пушене, или 50 мкг/кг – при пероорален прием.

Редовната интоксикация с канабиноиди (ТХК) води често до психическа зависимост. Затова и дискусиите за медицинското приложение са толкова разгорещени – търси се границата между положителния ефект при някои доста тежки заболявания и моментът, в който вредите вече са повече от ползите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.