Филтър за твърди частици

Филтър за твърди частици: Съвременният забързан свят се стреми да намали количеството на изхвърлени в околната среда вредни вещества. Европейските страни в стремежа си да намалят негативното въздействие върху природата внедряват в системата за освобождаване на отработени газове. Филтър за твърди частици DPF /Diesel Particulate Filter/ или както е наименованието му за френските дизелови автомобили FAP /Filtre à Particules/. По такъв начин в света се появява стандартът ЕВРО-4 за дизеловите автомобили.

Справянето с отработените вредни емисии изхвърляни от автомобилите е един от основните фактори при проектирането и експлоатацията на съвременните двигатели.

Основното предназначение и функция на филтъра за твърди частици е намаляването на количеството на изхвърлени вредни емисии: азотен оксид и азотен диоксид, въглеводороден двуокис и сажди.

2 вида филтри за твърди частици:

DPF (diesel particulate filter) – закрит тип филтър без възможност за прочистване

 и

FAP (filtre à particules) закрит тип филтър с възможност за изгаряне на вредните емисии от повърхността на филтъра и регенерация.

Като конструкция филтърът за твърди частици представлява метална тръба, във вътрешността на която се намира керамична матрица. Структурата на стените на матрицата е пореста. Във филтъра се намират датчици за измерване на температура, за измерване на диференциално налягане и датчик за кислород.

Филтри от типа на DPF при запушване следва да бъдат заменени, в същото време съществува и вариант, такъв филтър да може да се възстанови при голямо натоварване, когато температурата на газовете достигне 400 градуса, което от своя страна ще доведе до изгаряне на саждите. Този метод на почистване на филтъра се нарича пасивен.

Регенерация на филтър за твърди частици

При активния метод за изгарянето на саждите се използва специален реагент, който изгаряйки вдига температурата във филтъра до 700 градуса. При достигане на тази температура саждите изгарят напълно. Вместо реагент може да бъде използвана допълнителна порция топливо, която се подава автоматично, но която изгаря вече след цилиндрите, което също така повишава температура във филтъра. Датчикът се монтира непосредствено след изпусквателния колектор, най-често след приемната тръба на заглушителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *