Технология в производството на масло и кашкавал

Млечните продукти традиционно са много популярни у нас – масло и кашкавал

Масло и кашкавал – Те доминират в пазаруването на хранителни стоки.

А сега един прост пример. За производството на обикновено масло с масленост 82%, например са необходими от 25 до 40 кг мляко в зависимост от маслеността му. Средно се консумират 33 кг мляко. Така че, ако преработите цялото мляко (отново цялото мляко), произведено у нас, можете да произведете около 940 хиляди тона масло.

А това е 17 грама на човек на ден. Още веднъж, ако цялото мляко, произведено в България, се преработи само в масло и нищо друго не се произвежда от него, тогава маслото ще бъде 17 грама на човек. Разбирате, нали?

Сега вече решете сами от какво са направени останалите „млечни“ продукти у нас, ако цялото мляко, произведено в страната, дори не е достатъчно, за да осигури тази страна с масло.

Решете сами. Ето официалната статистика: износът на например палмово масло за България непрекъснато расте.

В същото време палмовото масло не е единственото, което може да замени млечните мазнини. И тези други растителни масла и мазнини също се изнасят в големи количества.

Как се прави кашкавалът в производството?

Общият принцип на приготвяне на кашкавала обикновено е един и същ: приготвя се мляко, използва се сирище, сирената маса се събира, филтрира, разбърква се, загрява се; след това се извършва осоляването и узряването на сиренето. Някои сирена съдържат мухъл или бактерии.

Как се прави твърд кашкавал?

Твърдите кашкавали се формоват предимно от слой, в който предварително се пресова зърното сирене, след което се нарязва и накрая се пресова. За да се превърне кашкавалената маса в готов кашкавал, тя трябва да премине през още два етапа – това е осоляване и зреене. Осоляването придава на кашкавала подходящия вкус.

Какво се добавя при производството на кашкавал?

При производството на кашкавал се добавя ензим – ренин, след което млякото се превръща в зърна сирене и ненужната течност се отделя. Самият ензим може да бъде с животински или неживотински състав. Първият вид ензим се взема от телешки органи, вторият от специални бактерии.