Техники за по-добро управление на паричните потоци

Вашето ниво на оборотен капитал е тясно свързано с потока на пари в и извън вашия бизнес. Просто казано, имате нужда от достатъчно работен капитал, за да покриете оперативните си разходи, докато не възвърнете тези средства от клиентите си.

Ако сте използвали много от този оборотен капитал, за да заплатите дълготрайни активи, може да се изправите срещу парична криза. Тя може да ви пречи да плащате на доставчици, да купувате материали и дори да плащате работни заплати.

Управление на паричните потоци

Ето защо е от решаващо значение да поддържате ниво на оборотен капитал, което ви позволява да постигнете равновесие и да продължите да управлявате бизнеса.

Започнете бюджетирането

Управление на паричните потоци – това трябва да бъде вашият първи приоритет, за да се справите с вашия паричен поток. Вашият счетоводител, счетоводен софтуер и дори електронни таблици могат да ви помогнат да очаквате входящи и изходящи пари за определен период от време.

Бюджетирането ви позволява да видите кога е вероятно да се случи парична криза и да се подготвите за непредвидени обстоятелства, за да избегнете негативни последици за бизнеса си.

Използване на краткосрочно финансиране

Краткосрочното финансиране като кредитна линия може да се използва за спешни покупки или за преодоляване на разликата между задълженията и вземанията.

Кредитната линия може да бъде договорена с вашата финансова институция. Това трябва да се направи, преди да възникнат всъщност нуждите на бизнеса ви. Обикновено е по-лесно да се преговаря за кредитна линия, когато нямате нужда от нея. Един добър момент да отидете във финансовата институция е веднага след края на успешна година или тримесечие.

Може да се наложи да увеличите работния си капитал в ситуации на растеж, при които трябва значително да увеличите инвентара, който ще бъде продаден на кредит. Банките, акционерите или други инвеститори понякога могат да дадат тази парична инжекция и да осигурят дългосрочно финансиране на оборотния капитал.

Използване на дългосрочно финансиране

Големите покупки на активи, като например оборудване и недвижими имоти, обикновено се финансират с дългосрочни заеми. А не с оборотен капитал. Това ви позволява да разпределите плащанията над средния живот на активите. Да, ще плащате лихва, но ще сте запазили оборотния си капитал за текущи бизнес операции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *