Съвети за използването на инфрачервен термометър – част 1

Инфрачервеният лазерен термометър е устройство, което може да измери температурата на даден обект в близост, като насочи лазерен лъч към него. Инфрачервените лазерни термометри са много точни, полезни устройства, които са намерили приложение в много различни области. Тъй като е включен лазерен лъч, важно е да бъдете много предпазливи по време на употребата му. Следвайте съветите по-долу, за да използвате по най-добрия и безопасен възможен начин това устройство.

1- Дръжте термометъра закрит по всяко време

За да предотвратите насочването на лазерния лъч към нежелани повърхности, пазете капака винаги, когато не използвате термометъра. Бъдете много предпазливи, когато отваряте капака преди измерването. Веднага след като завършите измерването, поставете отново капака и съхранявайте термометъра на хладно и сухо място. Защитете термометъра от влага, прах и прекомерна топлина, за да може той да функционира правилно.

2 – Освободете спусъка(или бутона) след измерване

Всички инфрачервени лазерни термометри имат бутон или тригер, който трябва да натиснете, за да започнете работа. Не забравяйте да освободите бутона или спусъка, след като приключите с измерването. Ако спазвате тези основни съвети и насоки, ще намалите продължителността на живота на батерията и лазерният лъч може да засегне хора или други предмети, до които не би трябвало да достига. Реална физическа опасност от гледна точка на обгаряне или засягане от лъча няма, така че не се притеснявайте, ако това все пак се случи.

3 – Дръжте лазерния лъч настрани от очите

Лазерните лъчи са опасни, когато се насочват директно към очите. Възможно е това да причини тежко очно увреждане или дори слепота. Затова бъдете много предпазливи, когато използвате инфрачервен лазерен термометър, като се уверите, че лъчът не е срещу очите ви или срещу тези на вашите близки. Добре е да инструктирате и децата си да не гледат право в лъча или към неговата област, за да не увредят или натоварват зрението си излишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *