Съвети за използването на инфрачервен термометър – част 2

Инфрачервените лазерни термометри са много точни и полезни устройства, които са намерили приложение в много и различни области. Тъй като е включен лазерен лъч, важно е да бъдете изключително предпазливи по време на употребата му. За тази цел следвайте съветите по-долу, за да използвате по най-добрия и безопасен възможен начин това устройство.

4 – Бъдете внимателни около отразяващите повърхности

Ако лазерният лъч удари отразяваща повърхност като огледало, тя може да отрази обратно и да удари вас или някой друг в околността. Ето защо правилното планиране и позициониране е от решаващо значение при използване на апарата близо до отразяваща повърхност. Дръжте малките деца далеч от такива места.

5 – Използвайте термометъра в зона без експлозивни газове

Ако лазерният лъч удари експлозивен газ или горима повърхност, той може да предизвика експлозия. Никога не използвайте устройството близо до горими течности или газове, за да избегнете такива инциденти. Това означава да нямате наблизо свещи, газови котлони, печки и други подобни уреди. Най-добре ще е да измервате температурата с инфрачервен термометър на стол, далеч от всякакви леснозапалими и бързогорими вещества.

6 – Проверете дали термометърът е използваем за медицински цели

Някои инфрачервени лазерни термометри са предназначени изключително за използване върху неживи предмети и повърхности. Никога не използвайте такива термометри за измерване на телесната температура. Преди да използвате инфрачервен лазерен термометър, прочетете правилно инструкциите за употреба и потвърдете, че е подходящ за медицинска употреба.

7 – Бъдете предпазливи около децата

Когато използвате инфрачервен лазерен термометър, по принцип трябва да бъдете изключително предпазливи. Понякога може да се наложи да използвате едно от тези устройства близо до деца, което е особено опасно. Затова ги пазете и се уверете, че лазерът не достига до очите им.

8 – Носете предпазни очила

За да сте сигурни, носете дебели очила, когато използвате инфрачервен лазерен термометър. Ако е възможно, имайте един чифт в непосредствена близост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *