Родопи планина

Родопи планина представляват огромен планински масив, заемащ части от южна България и северна Гърция.

Дължината ѝ е около 220 – 240 km, а ширината до 100 km. Общата площ на Родопите е около 18 000 km², от които на българска територия са 14 738 km², което представлява 81,88% от цялата ѝ площ.

В Родопи планина се намират едни от най-красивите и живописни места в България, които заслужават да бъдaт посетени през всеки един сезон от годината.

Условно планината се разделя на Западни и Източни Родопи. Западната част е по-висока, с типично планински релеф, а Източните Родопи са по-ниски и хълмисти. Исторически Родопите се свързват с легендарния митологичен певец и поет Орфей.

Известни са и с уникалните археологически паметници, които са разкрити по тези места: параклиси, манастири, крепости…

Например Манастирът „Св. СВ. Петър и Павел“, който се намира в подножието на връх „Бяла Черква“. Той е сред най-старите манастири в България, построен е през 11 век и е най-високо разположения манастир, намира се на 1600 м надморска височина.

Асеновата крепост, както я наричат, входът към Родопите и това не е случайно. Крепостта се намира в края на Асеновград по посока Смолян, като е добре устроена и леснодостъпна.

Белинташ

Белинташ – едно от ония места, които някак те зареждат, когато си там. Като добавим невероятната 360-градусова панорама, която се разкрива от мястото и интересната и противоречива история на скалите ще осъзнаете, че не сте на обикновено място.

Светилището на Сабазий, както е определено от проучвателите му, се намира на няколко километра пеша от Кръстова гора и е част от така наречения свещен триъгълник, заедно с Кръстова гора и Белинташ.

Чудните мостове, едно от най-посещаваните места в Родопите, като всеки път, когато го посетя се очаровам от красотата и гения на природата. Тази забележителност представлява природни скални мостове, под които шумоли малка рекичка.

Легендата за Родопи планина

Съществува легенда, че на мястото на Родопите се е простирала необятна равнина, която била осеяна с благоуханни и красиви рози. Дъщерята на Зевс, Персефона често беряла рози там със своята свита. На една от разходките Зевс, ядосан на дъщеря си, превърнал най-красивата от приятелките й – Родопе, в планина.

Източник: Ваканционно селище Родопи Ива

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *