Пчелният мед- факти и полезни свойства

Това са някои по-малко познати характеристики и предимства на този вид мед, който е само много полезен за нашето тяло, но и изключително приятен на вкус:

 

  1. Приготвят го определен тип пчели, чието научно име буквално се превежда катп „носеща сладък нектар пчела“. Те са екологично съобразни и са жизненоважни като опрашители на растенията.

 

  1. Това е единственото насекомо, което произвежда храна, подходяща за консумиране от човека.

 

  1. Медът е единствената храна, която включва всички необходими вещества за поддържане на живота, включително ензими, витамини, минерали и вода; и това е единствената храна, която съдържа определен антиоксидант, свързан с подобреното функциониране на мозъка.

 

  1. Средната пчела-работничка произвежда само около 1/12-та чаена лъжичка мед в живота си. Този факт сам по себе си е достатъчен да заобичаме всяка капка мед. А и изразът ‘като работна пчеличка’ придобива съвсем ново значение.

 

  1. Висококачественият мед съдържа много важни антиоксиданти. Те включват феноли, ензими и съединения като флавоноиди и органични киселини. Учените вярват, че именно това е комбинацията от съединения, която дава на меда неговата антиоксидантна сила.

 

  1. Медът е „по-малко лош“ от захарта за диабетиците. Някои проучвания са установили, че може да увеличи нивата на кръвната захар значително по-малко от рафинираната захар.

 

  1. Кръвното налягане е важен рисков фактор за сърдечни заболявания, а медът може да помогне за понижаването му. Това е така, защото съдържа антиоксидантни съединения, които са свързани с ефектите от понижаване на кръвното налягане. Изследвания както при плъхове, така и при хора показват умерено намаляване на кръвното налягане от консумирането на мед.

 

  1. Наличието на високи нива на холестерол е е сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания. Той играе основна роля в атеросклерозата, мастното натрупване в артериите, което може да доведе до инфаркти и удари. Интересното е, че няколко изследвания са показали, че медът може да подобри нивата на холестерола.

Той намалява общия и лошия холестерол, като същевременно повишава значително нивата на “добрия“ холестерол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *