Пчелният мед- факти и полезни свойства

Това са някои по-малко познати характеристики и предимства на този вид мед, който е само много полезен за нашето тяло, но и изключително приятен на вкус:

 

  1. Приготвят го определен тип пчели, чието научно име буквално се превежда катп „носеща сладък нектар пчела“. Те са екологично съобразни и са жизненоважни като опрашители на растенията.

 

  1. Това е единственото насекомо, което произвежда храна, подходяща за консумиране от човека.

 

  1. Медът е единствената храна, която включва всички необходими вещества за поддържане на живота, включително ензими, витамини, минерали и вода; и това е единствената храна, която съдържа определен антиоксидант, свързан с подобреното функциониране на мозъка.

 

  1. Средната пчела-работничка произвежда само около 1/12-та чаена лъжичка мед в живота си. Този факт сам по себе си е достатъчен да заобичаме всяка капка мед. А и изразът ‘като работна пчеличка’ придобива съвсем ново значение.

 

  1. Висококачественият мед съдържа много важни антиоксиданти. Те включват феноли, ензими и съединения като флавоноиди и органични киселини. Учените вярват, че именно това е комбинацията от съединения, която дава на меда неговата антиоксидантна сила.

 

  1. Медът е „по-малко лош“ от захарта за диабетиците. Някои проучвания са установили, че може да увеличи нивата на кръвната захар значително по-малко от рафинираната захар.

 

  1. Кръвното налягане е важен рисков фактор за сърдечни заболявания, а медът може да помогне за понижаването му. Това е така, защото съдържа антиоксидантни съединения, които са свързани с ефектите от понижаване на кръвното налягане. Изследвания както при плъхове, така и при хора показват умерено намаляване на кръвното налягане от консумирането на мед.

 

  1. Наличието на високи нива на холестерол е е сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания. Той играе основна роля в атеросклерозата, мастното натрупване в артериите, което може да доведе до инфаркти и удари. Интересното е, че няколко изследвания са показали, че медът може да подобри нивата на холестерола.

Той намалява общия и лошия холестерол, като същевременно повишава значително нивата на “добрия“ холестерол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.