По какво се различава тестостерон пропионат от тестостерон ципионат и енантат

Защо тестостеронът пропионат не се предписва за TRT като Cypionate и Enanthate?

Тестостерон пропионат е изпаднал в немилост за лечение на хипогонадизъм поради краткия полуживот от 3-4 дни, изискващ чести инжекции, висок риск от ароматизация и страничните ефекти от високите нива на естроген; за разлика от Testosterone Cypionate или Enanthate, които са подобни, дългодействащи с по-дълъг полуживот от 7-8 дни, по-безопасни с минимални, управляеми странични ефекти и са се превърнали в основата за лечение на нисък Т с тестостеронови инжекции, както интрамускулни, така и подкожно.

Честота на инжектиране, гъвкавост на дозирането, режим на инжектиране, наличност

Тестостерон пропионат сега се продава само в аптеките за смеси в САЩ, докато ципионатът и енантатът са лесно достъпни както генерични, така и маркови форми, с възможност за избор на инжектиране интрамускулно или подкожно. Пропионатът се прилага само мускулно. Пропионатът се предлага за ветеринарни цели, но търговският пропионат за андрогенна замяна при хора е спрян поради по-ефективни и по-безопасни естери като ципионат и енантат. Пропионатът е първият тестостеронов естер, формулиран и предписан за заместване на андроген през 50-те години на миналия век, преди да се появят по-добри естери като ципионат и енантат.

Въпреки че свойствата му бързо да достигнат пик в кръвната плазма в рамките на часове и бързото метаболизиране могат бързо да повишат нивата на тестостерон, страничните ефекти от повишения естроген – гинекомастия, увеличаване на мастната маса, оток противодействат на ползите. тъй като са необходими чести инжекции с кратък полуживот от 3 до 4 дни.

Абсорбция

Тестостерон пропионатът се абсорбира бавно от интрамускулното място на приложение. Тази бавна абсорбция се дължи на наличието на по-малко полярната естерна група. Степента на усвояване на тестостерон пропионат генерира често изискване за инжектиране в сравнение с тестостерон енантат или тестостерон ципионат.

Метаболизъм:

Подобно на други естери, тестостерон пропионат се разцепва до свободен тестостерон в кръвната плазма. Пропионатът бързо се метаболизира до 17-кети стероиди по два различни пътя. Естрадиол, който води до синтез на естроген и свързването директно с андрогенен рецептор води до синтез на дихидротестостерон (DHT).

Оценка на риска:

Пропионатът трябва да се предписва, като се претеглят внимателно плюсовете и минусите. И в специфични случаи като късно настъпване на пубертета, рак на гърдата при жени.