Потенциални ползи от NAD+ върху функциите на тялото ни

Ползи от NAD+
NAD+ е важен за поддържането на митохондриите на видовете и за регулирането на гените по отношение на стареенето. Нивото на NAD+ в тялото ни обаче намалява драстично с възрастта. „С напредване на възрастта губим NAD+. Когато навършите 50 години, имате около половината от нивото, което сте имали, когато сте били на 20 години“, казва Дейвид Синклер от Харвардския университет в интервю.

Проучванията показват намаляването на молекулата, свързана със свързаните с възрастта заболявания, включително ускорено стареене, метаболитни нарушения, сърдечни заболявания и невродегенерация. Ниските нива на NAD+ се свързват със заболявания, свързани с възрастта, поради по-малко функционален метаболизъм. Но попълването на нивата на NAD+ показва ефект против стареене при животински модели, показвайки обещаващи резултати при обръщане на заболявания, свързани с възрастта, увеличаване на продължителността на живота и продължителността на здравето.

  • Стареене
    Известни като „пазители на геномите“, сиртуините са гени, които защитават организмите, от растения до бозайници, срещу влошаване и болести. Когато гените усещат, че тялото е подложено на физически стрес, като например упражнения или глад, те изпращат войски, за да защитят тялото. Сиртуините поддържат целостта на генома, насърчават възстановяването на ДНК и са показали свойства, свързани със стареенето при моделни животни, като увеличаване на продължителността на живота.

NAD+ е горивото, което кара гените да работят. Но както колата не може да се движи без гориво, сиртуините изискват NAD+. Резултати от проучвания показват, че повишаването на нивото на NAD+ в тялото активира сиртуините и увеличава продължителността на живота при дрожди, червеи и мишки. Въпреки че попълването на NAD+ показва обещаващи резултати при животински модели, учените все още проучват как тези резултати могат да се пренесат при хората.

Ползи от NAD+  – Мускулна функция

Като електростанция на тялото, функцията на митохондриите е от решаващо значение за представянето ни при упражнения. NAD+ е един от ключовете за поддържане на здрави митохондрии и постоянен добив на енергия. Увеличаването на нивата на NAD+ в мускулите може да подобри техните митохондрии и фитнес при мишки. Други проучвания показват също, че мишки, които приемат NAD+ бустери, са по-слаби и могат да тичат по-далеч на бягащата пътека, показвайки по-висок капацитет за упражнения. Възрастните животни, които имат по-високо ниво на NAD+, превъзхождат връстниците си.

  • Метаболитни нарушения
    Обявено като епидемия от Световната здравна организация (СЗО), затлъстяването е едно от най-често срещаните заболявания в съвременното общество. Затлъстяването може да доведе до други метаболитни нарушения като диабет, който уби 1,6 милиона души по света през 2016 г.

Стареенето и диетата с високо съдържание на мазнини намаляват нивото на NAD+ в тялото. Проучванията показват, че приемането на NAD+ бустери може да облекчи свързаното с диетата и възрастта наддаване на тегло при мишки и да подобри техния капацитет за упражнения, дори при възрастни мишки. Други проучвания дори обръщат ефекта на диабета при женски мишки, показвайки нови стратегии за борба с метаболитни нарушения.