Положителният ефект от уроците по шах

Без съмнение шахът има положителен ефект върху развитието на умствените способности. Ползите от уроци по шах за развитието на деца и възрастни са доказани от множество изследвания и експерименти. Нека обобщим натрупаните наблюдения за това какво развива шахът в човека.

Логика и мислене в уроци по шах

По време на играта мозъкът тренира през цялото време. Мислено разглеждате различни варианти за ходове в търсене на най-доброто. С течение на времето след уроците по шах търсенето на опции се ускорява и всяко ново ниво допринася за развитието на мисленето.

Памет

По време на играта шахматистът изчислява много варианти, ясно представяйки позицията. Професионалните шахматисти могат да играят цялата партия със затворени очи, като правят всеки ход наум. Паметта се развива и когато шахматистът овладее отварянията (началото на играта).

Внимание и постоянство

На уроците по шах ще добиете тези две важни качества. И след това, при игра на шах, можете да водите цялата игра и ако се отпуснете само за минута, можете да загубите предимството, така че трябва да поддържате бдителност и концентрация през цялата игра.

Планиране

Когато играете шах, винаги изчислявате 2-3 хода предварително и този навик се отразява в ежедневието ви. Например, събуждайки се сутрин, автоматично изчислявам как да направя всичко по-ефективно и по-бързо.

Въображение

Мисленето в ума развива въображението и фантазията. В крайна сметка не напразно шахът се смята не само за спорт, но и за цяло изкуство. Богатото въображение е в основата на творчеството.

Управление на времето

Има 3 вида шах: класически, активен и блиц. На уроците по шах ще получите ясна информация за тези видове. В класическия шах всеки противник получава 2 часа време, активен – половин час, в блиц – 5 минути. Ако не сте успели навреме, сте загубили. По този начин шахът се учи да разпределя правилно времето и това е важен фактор в училищните часове и при изпълнение на заданието, получено от работодателя.