Ползите от леденото корито и студения душ

Изображението е от хотел banyan tree al wadi от сайта на  kenwood travel

Много вероятно е да сте използвали локално приложение на топло или студено (или и двете), ако някога сте имали напрежение в мускулите или изкълчвания на ставите. Прилагането на топлина и лед към наранявания е често използван метод за неинвазивна терапия за облекчаване на болки в мускулите и ставите и за ускоряване на изцелението.

Вероятно много малък процент от хората (дори и спортисти) са се възползвали от  ледена вана или душ конкретно с цел да ускорят лечението си след активна тренировка или след травма, въпреки че повечето атлети от западния свят вече са се убедили в ползите за здравето от тези процедури. Потапянето на тялото ви в басейн с лед или обръщането на кофа с леденостъдена вода- опция в някои по-висококласни хотели, може да не е най-приятната спа процедура за вас, но предимствата от това са значителни- от изглаждане и стягане на кожата до подобряване на мускулния тонус.

Предимства на леденото къпане

Положителните ефекти на ледените бани са все още не дотам познати на обществото, макар те все повече в света на фитнеса и на спорта, то неговите. Ето и някои от тях:

Увеличава устойчивостта на имунната система

Мисълта да потопите тялото си в ледено студена вода може да изглежда ужасяваща, а не успокояваща, но тъй като тялото реагира на драстичната промяна в температурата, тя носи редица положителни ефекти. Например има значително увеличение на приема на кислород. Той също така увеличава сърдечния ритъм, което води до циркулиране на кръвта през цялото тяло, давайки естествена доза енергия. Заливането със студена или даже ледена вода укрепва имунитета ви и устойчивостта на тялото към студ и измръзване.

Успокоява кожата и укрепва косата

Ниската температура помага за затягане на порите на кожата, което ги предпазва от запушване. Студената вода също така предотвратява извличането от кожата на нейните естествени масла. Той също така изравнява космените фоликули, правейки косата по-силна, по-здрава и по-блестяща.

Подобрено сърдечно здраве

Резкият контакт с ледена вода подобрява ефективността на кръвообращението на цялото тяло и води до повишаване на цялостното сърдечно здраве. Това помага за понижаване на кръвното налягане, изчистване на запушените артерии и подсилване на имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *