Плюсове и минуси на спонсорираните връзки

Спонсорирани връзки – плюсове и минуси

Използването на спонсорирани връзки е реклама с текстови връзки към продукти и/или услуги в замяна на заплащане. Повечето се заплащат с еднократна такса. Те са напълно отделни от партньорските връзки.

Tрябва ли да използвате реклама в блога си?

Преценете предимствата и недостатъците преди да заплатите за такъв вид реклама.

Плюсове на спонсорираните връзки

  1. Плащане – Всяка връзка, публикувана във вашия блог се запалаща. Тъй като спонсорираните връзки се заплащат с такса за поставяне, имате гарантиран доход от тази връзка, за разлика от партньорските връзки или рекламите на AdSense, които може никога да не ви донесат долар. Ако вашият блог е достатъчно популярен, може да договорите услуга с остатъчен доход дълго след публикуването на връзката.
  2. Диверсификация на доходите – Най-добрият начин да осигурите дълголетието на вашия блог и доходите си, е да се уверите, че имате множество потоци от доходи, идващи през вашия блог. Ако вашият блог прави малко пари, но разчита на един поток от приходи, спонсорираните връзки могат да осигурят вторичен доход, като ви дават повече стабилност.
  3. Безплатни услуги – Повечето компании разбират, че искате да сте сигурни, че вашата аудитория наистина ще намери използваните спонсорирани връзки за полезни, така че предлагат някакъв вид безплатна пробна версия или извадка.
  4. Изграждане на взаимоотношения – Спонсорираните връзки са чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с компании. Те може да станат редовни рекламодатели на вашия сайт по-нататък. Ако искате да преминете към редовно представяне на реклами в блога си, това е начинът да започнете.
  5. Добавена стойност – Ако публикувате само спонсорирани връзки към висококачествени продукти или услуги, тези връзки могат да добавят допълнителен слой стойност за вашите читатели.

Минуси на спонсорирани връзки

  1. Рискувате да отчуждите феновете си – Повечето държави имат закони, според които блогърите и други влиятелни лица в социалните медии трябва открито да заявяват, когато дадена връзка е спонсорирана. Това означава, че аудиторията ви ще разбере в момента, в който започнете да публикувате спонсорирани връзки. Някои от тях може да не одобрят, дори ако тези връзки водят до висококачествени продукти или услуги. Има доста голям шанс рано или късно някой да ви обвини, че се продавате.
  2. Може да се почувствате като разпродаден – Ние сме склонни да бъдем най-лошите си критици и да омаловажаваме стойността на нашата работа. Това е особено вярно, ако идвате от изкуството, където всякакъв вид комисионна за друга марка се счита за разпродаден.
  3. Преговорите могат да бъдат трудни – много компании разбират стойността на работата с блогъри, но не разбират количеството работа, която се полага за проверка на продукт или услуга. Те може да не искат да плащат предварително и може да не искат да платят това, което струвате. Най-лошото е, че може изобщо да не желаят да слушат вашата страна.
  4. Процесът може да отнеме време – Не можете просто да приемете малко пари и да публикувате връзка навсякъде в сайта си без предварително обмисляне. Трябва да отделите известно време, като използвате продукта или услугата сами. Така ще сте сигурни, че вашите читатели наистина ще го намерят за полезен. Правилният тест може да отнеме половин час или може да отнеме няколко дни, в зависимост от това какво продавате. След това трябва да намерите или напишете подходяща статия, в която да поставите връзката.
  5. Вашето доверие е на карта – независимо дали ви харесва или не, вие донякъде гарантирате за продукта, който одобрявате. Ако в крайна сметка се представи под очакванията или дори нарани вашите читатели, това е ваша отговорност.