Парапети за тераси

Още за парапети за тераси

Парапети за тераси: Функция и видове

Основното предназначение, което парапетите за балкони и тераси имат, е да защитават човешкия живот. На балкона или на терасата, преди всичко трябва да е безопасно и това е от основна важност. Съществуват стандарти, които фиксират основните параметри и показатели, спазването на които е необходимо при изграждането на всяка сграда с тераси.

Заслужава да се отбележи  и вторичната функция, а тя е декоративна.

За хората привлекателният вид на къщата е изключително важен. Ето защо, по този въпрос, изключително често се обръщат за помощ към дизайнерите. В същото време не са предвидени ограничения за използването на определени материали. В допълнение към опциите, предлагани от фирмите, можете да поръчате уникално копие. Вярно е, че ще Ви струва много повече, но пък може да си заслужава. Ако трябва да поставите парапет и вече сте решили каква ще е целта му, тогава продължете с избора на материал и дизайн.

Сега се използват различни видове материали, които са не само надеждна защита на къщата от честите промени на времето, но и допринасят за реализацията на дизайнерските идеи.

Най-често изборът зависи от стила, в който ще бъдат изработени парапетите. Например, ценителите на хай-тек избират прозрачно стъкло или неръждаема стомана. За дървени къщи по-подходящи са балконите, направени от дърво, но минималистичният стил изисква парапет от бетон.

Затова ще обърнем внимание на най-популярните материали и техните особености.

Неръждаема стомана

Този неръждаем материал се счита за един от най-издръжливите и поради отличната си гъвкавост може да се използва за направата на парапети във всякаква форма. Устойчивостта на различни видове валежи и температурни промени ги прави по-трайни. В допълнение, те са много лесни за поддръжка – неръждаемата стомана не губи първоначалния си блясък и гладкост за дълго време, повърхността изисква само мокро почистване с гъба. Предимството може да се нарече липсата на необходимост от по-нататъшна защита на такива парапети със специални покрития. Дизайнерите обичат да използват неръждаема стомана, защото тя се съчетава безупречно с други видове материали, като стъкло или дърво.

Тухла, камък, бетон

Ако искате да ги използвате, тогава трябва да знаете, че те не са лесни за работа.

Най-важното и трудно е да се направят правилни изчисления по отношение на теглото, което цялата конструкция може да издържи. Сравнително високата стабилност на получената структура също ще бъде плюс, но използването им изисква много място. Производството на такива парапети може да се осъществи с помощта на естествени и изкуствени камъни. Що се отнася до последните, те се правят с помощта на пясък, цимент и гранитни чипове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *