Паник Стоп – ефективен при панически атаки

Паник Стоп – ефективен при панически атаки. Симптомите на паническата атака изглеждат толкова ужасни и болезнени, все едно човекът е заплашен от смъртоносна опасност. Всъщност това не е така – въпреки страданията, които те причиняват, не можете да умрете от паник – атака. Да се пренебрегнат паническите атаки също е невъзможно, а е и малко вероятно да успеете. Ситуацията може да се влоши. Страхът от самата паник – атака ще се появи, това състояние ще се появява все по-често и ще продължава все по-дълго.

За паник атаките

Друга крайност е отказът да се посещават тези места, където се появяват паник – атаките. В особено тежки случаи човек дори може да спре да използва обществения транспорт, да ходи в магазин и на работи. Неговият свят се ограничава до границите на своя апартамент или дори стая, а социалният му кръг е ограничен до няколко души. Постепенно човек може да загуби уменията си за комуникация и самообслужване.

Основният влошаващ фактор при паничното  разтройство е наистина механизмът на избягване, при който рано или късно човек губи способността си да работи и става напълно зависим от близките си. Ето защо, заедно с борбата със страховете, голяма част от лечението е обучение за пребиваване в „страшни“ места и ситуации, целящи преодоляване на избягването и разширяване на жизненото пространство.

Паник Стоп: кажете стоп на паник – атаките

Паническите атаки се лекуват

Да, можете да се справите с тях. Психотерапевтите могат да третират пристъпите на паника, но пациентите не винаги избират да отидат за помощ при специалист. Те решават, че гръдната болка, недостигът на въздух и други симптоми за проблеми със сърцето или съдовете и затова отиват при кардиолог, невролог и други лекари.
Често човек отива при психотерапевт, след безрезултатни прегледи от лекари от различни специалности или след като е преминал пълен преглед с провеждането на тестове и много изследвания.

Пациентът трябва сам да иска да се възстанови, т.е. да си сътрудничи с лекаря. В повечето случаи (70%) се появяват подобрения след първата сесия и 90% от пациентите се подобряват след втората сесия. По-нататъшни срещи на лекар и пациент са необходими само а укрепване на ефекта.

Разбира се, помощта на роднини в такава ситуация е необходима. Роднините и приятелите не трябва да се присмиват или да омаловажават страховете на човека. Не трябва да пренебрегват емоциите на тези, които изпитват панически атаки. Безполезно е да кажеш, че просто трябва да се „стегнеш“, „да се преодолееш“ и да се „вземеш в ръце“. Вместо това е по-добре да поговорите за възможностите за лечение, да помогнете с намирането на специалист и да подкрепите по всякакъв начин желанието за  справяне с проблема.

Повече информация за това Какво е паник атака

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *