Нежелателни компоненти в съдържанието на храната за кучета

Желателни компоненти в съдържанието на храната за кучета. Съществува погрешно схващане, че животните имат отлично обоняние и могат да разграничат здравословната за тях храна от вредната. Всъщност това не е така и вашият любим домашен любимец може с голямо удоволствие да яде ароматизирана храна. Съдържаща опасни за здравето му добавки. Заедно с експертите измисляме как да четем етикета на храната за кучета и какви съставки трябва да се избягват, да не присъстват в състава.

Нежелателни компоненти в съдържанието на храната за кучета

Най-често месното брашно, зърнените култури (царевица), пилешката мазнина стават основният компонент на сухата храна за кучета от икономичен и премиум клас. След това има различни добавки, като пробиотици, екстракт от юка. Витаминни и минерални премикси, консерванти, стабилизатори, антислепващи агенти се добавят към фуражите на определени марки.

Съставът на мократа кучешка храна (също в икономичния и премиум сегмент) е месо или субпродукти от месния компонент (от 4 до 15%), различни желеобразуващи, ароматизиращи и други добавки, комплекс от мастноразтворими витамини ( A, D, E).

Какво е важно?

Ако източникът на протеин не е посочен в състава на храната за кучета, тогава има всички причини да не се доверявате на качеството на продукта. Суровината за получаване на нейните животински протеини може да бъде всякакви отпадъци от кланици и други места (например паднали, евтаназирани или умрели животни в резултат на злополуки).

Като правило, в икономичния сегмент на фуража има такива абстрактни компоненти като зърнени култури, месо и вътрешности, протеинови растителни екстракти. Отново чие месо и чии вътрешности не се уточнява. Процентът също не е известен. Тези кучешки храни е най-добре да се избягват, тъй като произходът на източниците на протеин е неясен.

Карантиите са основният източник на някои микроелементи и витамини, които или липсват, или са много малко в мускулното месо. Всъщност тяхното съдържание във фуражите може да намали количеството на други, изкуствени добавки. От друга страна, карантиите съдържат голямо количество съединителна тъкан, тяхната смилаемост на протеини е по-ниска от тази на мускулното месо, така че високото съдържание на карантии може да повлияе неблагоприятно на полезността на протеиновия състав. Някои кучета не абсорбират добре съединителната тъкан (хрущял), което може да им причини диария.