Невероятната гръцка кухня

Невероятната гръцка кухня

Доскоро гръцката кухня била предимно домашна. Ресторантите в Гърция или разделени на няколко категории. Барбекю (barbecue), psarotavernes (рибни таверни), някои специализирани хранителни заведения (patsadzidika (patza, kash супи), suvladzidika (барбекю) и т.н.) и винаги популярни таверни области. Обикновено собственост едно семейство, където традиционните ястия на гръцката кухня са основни.

В края на 80-те и 90-те години на миналия век ново поколение гърци се завръщат от следването си и живеят в чужбина, с променени вкусове, които изискват по-изискана кухня. В онези дни се появява ново поколение готвачи, които виждат професията си като кариера, а не като средство за оцеляване. Отвореният пазар на ЕС попълва нови продукти от гръцките супермаркети, вдъхновяващи готвачите да експериментират.

Сезоните

Гръцката кухня се основава на сезонност, простота, надеждност и ползи за здравето. Превъзходството на избрани гръцки храни, отглеждани в идеален средиземноморски климат, се проявява в увеличаване на уважението към вкусовете на традиционната гръцка кухня.

Корените на рецептите на гръцката кухня датират от древността. Гръцки зехтин, гръцки маслини (производството и отглеждането на които до голяма степен остават същите през вековете). Както и гръцки мед, месо от лов (главно птици, зайци), зеленчуци, зеленчуци. Още безброй бобови растения (боб, грах, нахут, леща), риба и морски дарове, охлюви, ядки, сусам. Пълнозърнести храни, козе и овче млечни сирена са основните продукти на гръцката маса.

Гръцката кухня остава непроменена в своите ценности, но в същото време е гъвкава, което й позволява да се променя с времето, без да губи своя вечен дух.

Гръцката кухня е проста и здравословна. Въпреки че има някои ястия, които отнемат време, като например: мусака и пасти, има много малко комплексни сосове и дълги кулинарни препарати в гръцката кухня. Основната палитра от гръцки аромати е: троица – чесън-риган-лимонов сок; доматен сос, подправен с канела и подправки; Гръцки мед; различни сладки и солени ястия; комбинация от цитрусови и сладък копър и много повече, което дава на всяко хранене необходимото количество антиоксиданти, минерали и други хранителни вещества.

Традиционната храна в Гърция

В традиционната гръцка храна, която по същество е традиционна средиземноморска диета, зеленчуците и бобовите растения се срещат в многобройни ястия. Повечето основни ястия със зеленчуци осигуряват ежедневно препоръчаното количество фибри и хранителни вещества в храната. В комбинация с пълнозърнест хляб и сирене (протеин), гръцките ястия са хранителни и здравословни. Задължителното приготвяне на основни растителни ястия идва от традициите на пост в Гърция, което диктува отхвърлянето на всички животински продукти за около половин година. Днес гърците са ревностни месоядни, но традиционно месото е ограничено и е приготвено като празнична вечеря или в комбинация с ястия на базата на зеленчуци, приготвени в тенджера или фурна. Гръцкият зехтин обогатява повечето гръцки ястия, а гърците го консумират в големи количества (повече от 20 литра на човек годишно). Гръцкият зехтин Extra Virgin е основата за готвене в Гърция, а основният сос се използва за  всички видове салати и много готвени ястия, когато се сервира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *