Невероятната гръцка кухня

Невероятната гръцка кухня

Доскоро гръцката кухня била предимно домашна. Ресторантите в Гърция или разделени на няколко категории. Барбекю (barbecue), psarotavernes (рибни таверни), някои специализирани хранителни заведения (patsadzidika (patza, kash супи), suvladzidika (барбекю) и т.н.) и винаги популярни таверни области. Обикновено собственост едно семейство, където традиционните ястия на гръцката кухня са основни.

В края на 80-те и 90-те години на миналия век ново поколение гърци се завръщат от следването си и живеят в чужбина, с променени вкусове, които изискват по-изискана кухня. В онези дни се появява ново поколение готвачи, които виждат професията си като кариера, а не като средство за оцеляване. Отвореният пазар на ЕС попълва нови продукти от гръцките супермаркети, вдъхновяващи готвачите да експериментират.

Сезоните

Гръцката кухня се основава на сезонност, простота, надеждност и ползи за здравето. Превъзходството на избрани гръцки храни, отглеждани в идеален средиземноморски климат, се проявява в увеличаване на уважението към вкусовете на традиционната гръцка кухня.

Корените на рецептите на гръцката кухня датират от древността. Гръцки зехтин, гръцки маслини (производството и отглеждането на които до голяма степен остават същите през вековете). Както и гръцки мед, месо от лов (главно птици, зайци), зеленчуци, зеленчуци. Още безброй бобови растения (боб, грах, нахут, леща), риба и морски дарове, охлюви, ядки, сусам. Пълнозърнести храни, козе и овче млечни сирена са основните продукти на гръцката маса.

Гръцката кухня остава непроменена в своите ценности, но в същото време е гъвкава, което й позволява да се променя с времето, без да губи своя вечен дух.

Гръцката кухня е проста и здравословна. Въпреки че има някои ястия, които отнемат време, като например: мусака и пасти, има много малко комплексни сосове и дълги кулинарни препарати в гръцката кухня. Основната палитра от гръцки аромати е: троица – чесън-риган-лимонов сок; доматен сос, подправен с канела и подправки; Гръцки мед; различни сладки и солени ястия; комбинация от цитрусови и сладък копър и много повече, което дава на всяко хранене необходимото количество антиоксиданти, минерали и други хранителни вещества.

Традиционната храна в Гърция

В традиционната гръцка храна, която по същество е традиционна средиземноморска диета, зеленчуците и бобовите растения се срещат в многобройни ястия. Повечето основни ястия със зеленчуци осигуряват ежедневно препоръчаното количество фибри и хранителни вещества в храната. В комбинация с пълнозърнест хляб и сирене (протеин), гръцките ястия са хранителни и здравословни. Задължителното приготвяне на основни растителни ястия идва от традициите на пост в Гърция, което диктува отхвърлянето на всички животински продукти за около половин година. Днес гърците са ревностни месоядни, но традиционно месото е ограничено и е приготвено като празнична вечеря или в комбинация с ястия на базата на зеленчуци, приготвени в тенджера или фурна. Гръцкият зехтин обогатява повечето гръцки ястия, а гърците го консумират в големи количества (повече от 20 литра на човек годишно). Гръцкият зехтин Extra Virgin е основата за готвене в Гърция, а основният сос се използва за  всички видове салати и много готвени ястия, когато се сервира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.