Методи за подбор на персонал

Методи за подбор на персонал. Можем да разграничим няколко основни метода за подбор на персонал:

  • Директно (активно) търсене

Същността на метода е, че работодателят търси не само сред активни кандидати, но и сред заети граждани.

  • Headhunting – буквално преведено като „лов на глави“.

Същността на този метод е да привлече необходимите специалисти по всякакъв начин. Това е доста сложен метод, тъй като е необходима сериозна подготовка – събиране на информация за потенциалния служител, неговата работа и условия на труд. Трябва да можете да изберете надеждни източници, тъй като цената на грешка е твърде висока. По правило такива методи се използват за привличане на много ценни служители, старши служители, в компанията. И често клиентите сами посочват кои специалисти искат да привлекат.

  • Executive Search – често наричан една от разновидностите на хедхънтинга.

Това обаче е съвсем различен метод за подбор na personal. Това е целенасочено търсене, точно както хедхънтингът е насочен към висококвалифицирани и ценни служители. Самата агенция за подбор на персонал обаче трябва да намери хора, които отговарят на посочените характеристиките.

  • Рефериран или препоръчителен рекрутинг е метод за попълване на свободни работни места в организация чрез лични препоръки от съществуващи служители, както и от клиенти и партньори.
  • Предварителен – този метод за подбор на персонал е насочен към намиране на млади и обещаващи специалисти, които често все още могат да учат и да търсят място за практика.

Агенциите за подбор на персонал не само сканират цялото налично информационно пространство, за да намерят подходящи хора, но могат и да сключват сделки с образователни институции.

Методи за подбор на персонал

Сега да видим кои са стъпките за подбор на персонал. И започваме с:

  1. Идентифициране на нуждите

Първият етап от подбора на персонал е много важен и започва с диалог между набиращия персонал и клиента. Агентът по набиране на персонал трябва да разбере много подробно всички характеристики и характеристики на служителя, който е необходим в компанията. Важни са не само професионалните, но и личните качества и характер. Именно от този етап ще се основава по-нататъшната работа и ако незабавно не съставите подробен портрет на бъдещия служител, тогава в бъдеще може да срещнете много проблеми.