Мебели за баня – лукс и качество

Какъв е най-добрият материал за мебели за баня?

Ако планирате персонализирани шкафове за вашата луксозна баня, вероятно се чудите какъв вид материал е най-подходящ за пространството. В края на краищата искате вашето обзавеждане за баня да изглежда красиво и да издържа дълго време. Така че нека да разгледаме някои от най-популярните материали за тоалетни, колони и други видове мебели за баня.

Солидно дърво

Наличието на масивно дърво в банята ще й придаде сериозно усещане от висок клас. Има нещо като възраждане на занаятчийството в интериорния дизайн на 21-ви век и самата простота на красиво резбованото дърво го прави толкова желано за шкафове за баня. Не че някога е излязло от мода. Дървото надхвърля тенденциите, което го прави чудесен дългосрочен избор, ако не сте от хората, които ще поставят нова баня на всеки пет години.

Освен това дървените шкафове са невероятно издръжливи. Защо мислите, че толкова много шаби шик и бохо интериори са пълни с дървени парчета втора употреба, често на десетилетия (или дори векове)? Просто бъдете готови да платите за майсторската изработка на шкаф за баня от масивно дърво, ако купувате поръчково, ръчно издълбано парче.

Шперплат

Един от основните проблеми при наличието на масивно дърво в банята е, че то се набъбва и отдръпва с времето, поради влажността и температурата в пространството. Това може да напука боята, която може да има там, или, още по-лошо, да доведе до изкривяване на модулите с течение на времето, ако не проветрявате редовно влагата след душ (което трябва). Шперплатовите шкафове и тоалетни осигуряват чудесен отговор на това.

Слоевете в шперплата (буквално наречени „пластове“) са дървени фурнири, които са залепени заедно с дървесни зърна, завъртани от един слой към следващия. Така че, когато са изложени на влага, те се движат в различни посоки – дърпайки се взаимно във форма – което им позволява да запазят своята твърдост много по-ефективно.

Дребнозърнестият шперплат от твърда дървесина е най-подходящ за шкафове за баня. Търсете нещо като шперплат от бреза, череша, топола, дъб, тиково дърво или орех. Можете също така да намерите шперплат, който е специално обработен, за да бъде водоустойчив, така че внимавайте за тях.

Плочи от дървесни влакна със средна плътност (MDF)

В днешно време ще откриете, че някои от най-красивите дъски за тоалетна и други шкафове за баня – особено тези с минималистичен стил – са направени от лакиран MDF.

Остатъците от твърда и/или иглолистна дървесина се разграждат на дървесни влакна и след това се смесват с восък и смола. Прави се, за да се свърже сместа и се оформят в листове. След това могат да бъдат стилизирани във всички видове дизайни на мебели. Hydrofuge MDF се използва в някои от шкафовете за баня от най-висок клас. Той е обработен, за да бъде водоустойчив, така че това е наистина отличен избор.

Лакът върху MDF обикновено се прави от полиуретанова и полиестерна боя. Тя може да бъде матирана, лъскава, метална или дори с отворени пори, бетонови покрития. Това ви дава всякакви потенциални възможности за дизайн. Луксозните MDF шкафове са леки, универсални, лесни за транспортиране и – в резултат на това – невероятно популярни сред взискателните ремоделирачи.