Масло от българска роза

Масло от българска роза. Популярността на маслото от българска роза е голяма по цял свят. Приложенията са му много.

Розовото етерично масло се използва за всички типове кожа. Изключително оздравяващо е за различните видове акне, обриви, розацея, изгаряния, белези, възпаления, радиационни изгаряния и др. Маслото от българска роза нормализира производството на себум при кожа склонна към омазняване. То притежава свойството да възстановява еластичността на повяхналата, набръчкана, уморена кожа.

Здравословните свойства на масло от българска роза

И какви са ползите от розовото масло в козметиката

В началото розовото масло се добивало в Персия, откъдето производството му се разпространило в Индия, Арабия, Египет и накрая в Европа. Най-старите продукти, добивани от рози са били розова вода и мехлемите с масло от българска роза, притежаващи лечебни свойства.

В момента маслото от българска роза, както и розовата вода се използват широко в народната и научната медицина, в цялата парфюмерийната индустрия, а също и като козметичен продукт.

Розовото масло е от българска роза е много скъпа съставка, тъй като за получаването на 1 литър масло са необходими до 5000 кг розови листенца. Средно 1,5 мл розово масло струва около 70 долара, а 15 мл – около 500 долара.

Основен център за добив на розово масло е България

Така например, в Розовата долина в България жителите на 150 околни села се занимават с този, така наречен екзотичен вид работа и дейност. Много доброволци от цялата страна прииждат във времето на първия цъфтеж на розите, за да помогнат розовите цветове да бъдат събрани в правилното време и в краткия срок, когато е точното време за това. За производство на розово масло розите обикновено се берат веднага след отварянето на пъпките, и това време е преди изгрев . Именно тогава те съдържат максимално количество етерично масло. Почти веднага след като бъдат събрани, розовите листенца отиват в дестилационните казани – не може да се остави розовите листенца да лежат и да загубят уникалния си аромат, съдържание и свойства.

Розовото масло е силно регенериращо средство, то повишава значително еластичността и стегнатостта на кожата.