Къде се използват гъбите шийтаке

Къде се използват гъбите шийтаке

Защо гъбите са добри за вас

Гъбите Шийтаке са мощен източник на много хранителни вещества и дори съдържат много от същите аминокиселини като месото. Опитайте да добавите гъби шийтаке към диетата си за допълнителен прилив на витамин B5 и мед.

Шийтаке са едни от най-популярните гъби в света. Те са ценени заради своя богат, пикантен вкус и разнообразни ползи за здравето. Съединенията в шийтаке могат да помогнат в борбата с рака, да повишат имунитета и да поддържат здравето на сърцето.

 

Какво представляват гъбите шийтаке

Шийтаке са ядливи гъби, произхождащи от Източна Азия. Те са жълтокафяви до тъмнокафяви, с шапки, които растат между 5 и 10 см. Въпреки че обикновено се консумират като зеленчуци, шийтаке са гъбички, които растат естествено върху гниещи твърди дървета. Около 83% от шийтаке се отглеждат в Япония, въпреки че Съединените щати, Канада, Сингапур и Китай също ги произвеждат. Можете да ги намерите пресни, сушени или в различни хранителни добавки.

 

Как се използват гъбите шийтаке

Гъбите Шийтаке имат две основни приложения – като храна и като добавки.

Шийтаке като цели храни

Можете да готвите както с пресни, така и със сушени шийтаке, но сушените са малко по-популярни. Сухите шийтаке имат аромат на умами, който е още по-интензивен, отколкото когато са пресни. Вкусът Umami може да бъде описан като пикантен или месен. Често се смята за петия вкус, заедно със сладкото, киселото, горчивото и соленото. Както сушените, така и пресните гъби шийтаке се използват в пържени картофи, супи, яхнии и други ястия.

 

Шийтаке като добавки

Гъбите Шийтаке отдавна се използват в традиционната китайска медицина. Те също са част от медицинските традиции на Япония, Корея и Източна Русия. В китайската медицина се смята, че шийтаке повишава здравето и дълголетието, както и подобрява кръвообращението. Проучванията показват, че някои от биоактивните съединения в шийтаке могат да предпазват от рак и възпаление.

Въпреки това, много от изследванията са направени върху животни или епруветки, а не върху хора. Проучванията върху животни често използват дози, които далеч надвишават тези, които хората обикновено получават от храна или добавки.

В допълнение, много от добавките на базата на гъби на пазара не са тествани за ефективност.

Въпреки че предложените ползи са обещаващи, са необходими повече изследвания.

Можете да намерите SUPERCHARGED VITAMIN C SERUM + SHIITAKE MUSHROOM тук.