Козметика с охлювен екстракт – какво трябва да знаем?

Козметиката и хранителни добавки с екстракт от охлюв добиват все по-голяма популярност. Те носят редица ползи за кожата и организма ни. Какви са те?

Есктрактите се извличат чрез т.нар. процес „доене“ на охлюви, чрез който се извлича полезната слуз вложена в продуктите. Слузта на охлювите е по-скъпа суровина от розовото масло и това се превръща във все по-печеливш бизнес.  Самият процес на козметика с охлювен екстракт се извършва машинно, след „изкъпване“ на охлювите в специален разтвор,  за да се гарантира чистотата на продукта. След това прецесът продължава с „гъделичкане“ при което охлювите изпускат своята слуз в по-обилни количества от нормално. По време на този процес, охлювите не страдат и не изпитват неприятни усещания. Доенето носи само ползи за тях, тъй като те се освобождават от натрупаната слуз и ги прочиства. Така добитата слуз е истински еликсир за човешката кожа с високата си концентрация на чист колаген.

Охлювът е със синя кръв, което  е другото ценно в организма му, освен слузта. Използва се широко във фармацевтиката и се твърди, че дава добри резултати при различни онкозаболявания, поради високото съдържание на хемоцианин.

Слузта на охлювите действа в две направления – като спомагателно средство при предвижването им, както и за защита на долната част на тялото им от околната среда. Това предотвратява изсушаването и нарушаването на меките тъкани. При охлювите слузта има и ролята на „лепило“ което им позволява да пълзят и във вертикална посока, без опасност от падане.

Охлювът освобождава различни видове слуз. Когато стимулацията е нормална, слузта е богата на полезни вещества, но ако е насилствена, е изпълнена с пенести вещества.

Какви са ползите ?

На първо място, ползата от състава на слузта е за самите охлюви. В екстремни ситуации, охлювите са способни да се движат дори по ръба на нож, без да се самонаранят. Освен това, при счупване на черупката им, те се самовъзстановяват в рамките на няколко дни.

При редица експерименти е установено, че тази слуз, освен за охлювите, е полезна и за хората в много направления. Има високо съдържание на активни съставки в изцяло естествен вид.

Алантоин

В естествена форма и с висока биологична стойност . Абсорбира се бързо в дълбоките слоеве на човешката кожа. Алантоинът подпомага регенерацията на кожата, точно както охлювът възстановява черупката си.

Колаген и еластин – двата основни градивни елемента на кожната съединителна тъкан. Влакнести протеини, които помагат при изглаждане на фините линии и бръчки. Стимулират възстановяването и при кожни наранявания, охлузвания и протривания.

Естествени витамини – обогатяват и омекотяват кожата. Витамините се генерират в слузта на охлювите, благодарение на чистотата на храната, която ядат а именно изцяло натурална и естествена. Тези витамини игратя и противовъзпалителна роля.

Гликолова киселина – подпомага регенерацията на кожата чрез премахване на мъртвия слой кожни клетки. Това подсилва оздравителните процеси и естествената регенерация на кожата.

Природни антибиотици – те се борят с най-често срещаните инфекции – taphyloccus aureus, pseudomonas aeruginosa и acne vulgaris. Тези антибиотици имат висока ефективност при кожни екземи, дори псориазис. (При такива проблеми, консултацията с дерматолог е задължителна)

Козметика с охлювен екстракт е широко известен със свойте анти ейдж ефекти. Може да се използва за лечение на застаряваща кожа, нормализиране нивата на хидратация в кожата, за бързо заздравяване, петна следствие на възрастта или околната среда, слънчеви изгарания.

Екстрактът от охлюви се влага в много кремове, серуми, лосиони и хранителни добавки. Повечето от тях са с неутрален цвят, аромат и текстура.

Охлювните минерални извори са много популярни в Тайланд и Япония. По време на спа процедури, предлагани в центровете за красота, върху лицето на клиента се поставят живи охлюви, като директно изпускат слузта си върху лицето.

Употребата на охлювната слуз за разкрасителни процедури, датира още от времето на древна Гърция, където според историята, Хипократ е предписвал намачкани охлюви, за да лекува възпаления. Използването на суровината в кремове и помади е следствие откритито на чилийски фермери, които обработвали охлюви за френския пазар, че кожата на ръцете им станала значително по-гладка и здрава.

Козметиката съдържаща екстракт от охлюви, има добра поносимост от всички видове кожа.

Повече за продуктите с охлювечн екстракт Golden Snail от 4beauty

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *