Клинични изследвания за Трибестан

Клинични изследвания за Трибестан. Клинично изследване по световни стандарти доказа: Български лекарствен продукт е ефективен срещу еректилна дисфункция

Клинични изследвания за Трибестан

Българският лекарствен продукт, съдържащ екстракт от билката Tribulus Terrestris е ефективен при лечение на импотентност. Това показа 16-седмично клинично проучване сред български мъже, проведено по най-високите световни стандарти за изследване на еректилна дисфункция.

Това проучване е най-голямото представително изпитване в тази страна на лекарствен продукт без рецепта срещу еректилна дисфункция. Извършено е в 10 водещи ендокринологични и урологични клиники в София, Плевен, Русе, Варна и Ловеч с помощта на въпросника IIEF (International Index of Erectile Function), който се счита за златен стандарт за оценка на импотентността в световен мащаб.

Проведеното проучване е с високо ниво на демонстративност по отношение на дизайна си – рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано. В него са участвали 180 мъже с еректилна дисфункция и/или ниско либидо. Отговаря напълно на Добрата клинична практика /GCP/ за изпитвания, както и на стандартите за производство и разпространение на лекарствени продукти – GMP и GDP.

„Установена е статистически значима разлика между трибестан и плацебо показателите след 3-месечно лечение на пациенти с лека до умерена еректилна дисфункция“, посочи проф. д-р Здравко Каменов, който представи резултатите от клиничното проучване. Тази разлика беше налице още след първия месец от лечението и се увеличи с течение на времето. Резултатите показват значително подобрение на либидото, оргазмената функция и цялостното удовлетворение от полов акт.

Нежелани реакции при употреба на Трибестан по време на проучването

По време на проучването не са докладвани нежелани лекарствени реакции, свързани с употребата на българския Tribulus Terrestris. Кръвното налягане остава стабилно дори при пациенти, които приемат лекарства за лечение на високо кръвно налягане. Няма статистически значима разлика в останалите проследени лабораторни тестове, което показва, че Tribulus Terrestris не води до увреждане на чернодробната и бъбречната функция по време на лечение на импотентност.

Какво е Еректилна дисфункция и как влияе на мъжете

Еректилната дисфункция е често срещано състояние при мъжете по целия свят. Има силен негативен ефект върху качеството на живот на пациентите и техните партньори. Високата честота на това състояние е свързана до голяма степен с напредването на възрастта, но също така и със съжителството на други сериозни заболявания. Начинът на живот, включително затлъстяването, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и заседналият начин на живот също оказва влияние върху еректилната дисфункция.

За какво с използва Трибестан

Трибестан е растителен продукт, който съдържа сух екстракт от надземната част на растението Tribulus terrestris (Caltrop). Трибестан се използва за комплексно лечение на ниско либидо, импотентност, мъжко безплодие, при нарушения на липидния метаболизъм, за намаляване на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност. Използва се и за облекчаване на изразени невровегетативни и нервно-психични прояви при жени с климактеричен и посткастрационен синдром (състояние след хирургично отстраняване на яйчници).