Как се чистят дрехите

Повече за как се чистят дрехите

Какъв е процесът на химическото чистене

Ако занесете дрехите за химическо чистене, то с тях се изпълнят следните действия:

Проверка на облеклото, запознаване с маркировката на грижите, сортиране.

Премахване на петна, третиране на петна за отстраняване в машини за химическо чистене.

Потапя се в машина за химическо чистене, където дрехите се почистват в суха течна среда – разтворители.

Сушене на дрехи.

Довършителни работи – включва пресоване, опаковане и други стъпки.

Разгледайте подробно всяка стъпка от процеса на химическо чистене.

Първата операция. Инспекция и приемане.

Проверка на облекла, произведени за определяне на технологията на почистване – химическо чистене (сухо почистване) или мокро почистване (мокро почистване). В този случай химическото чистене трябва да следва етикетирането на продуктите. Същата проверка се извършва, за да се определи степента на износване на предмета, наличието на повреда, петна и т.н. След това, на базата на проверката, се попълва разписка в три екземпляра – две за химическо чистене, една за Вас.

Втората операция. Предварително третиране на петна.

За отстраняване на петна се използват специализирани инструменти – препарати за премахване на петна. Нейната работа е да отстрани петното с употребата на химикали, както на базата на органични разтворители, така и на базата на вода. Можете дори да помогнете при премахването на петна. Как? Ако предадете нещо на химическо чистене дрехата, веднага след като се е образувало петното. В същото време го третирайте сами, като поставите бяла кърпа от двете страни, за да отстраните излишната течност или мазнина.

Третата операция. Химическо чистене

Машините за химическо чистене работят с различни разтворители. Те имат перфориран барабан от неръждаема стомана, където дрехите се почистват в разтворител, който се подава в този контейнер. Машините за химическо чистене обикновено зареждат от 9 до 45 кг. Барабанът е затворен в метален корпус. Има и двигател, филтри, резервоари, контролен панел и др. След почистване се изсушава. Най-често използваният разтворител за химическо чистене е перхлоретилен. Когато дрехите са в перфориран барабан, там постоянно се подава разтворител от помпата и филтърната система под формата на спрей. Замърсеният разтворител непрекъснато се изпомпва през филтъра и се подава обратно в барабана, който вече е бил почистен.

Като пример: машината за химическо чистене може да изпомпва перхлоретилен при скорост от 5678 литра на час. Ако цикълът на почистване на дрехите продължи 8 минути, тогава през системата преминават 757 литра. Достатъчно е да се почистят напълно дрехите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *