Как се чистят дрехите – част 2

Повече за как се чистят дрехите – част втора

Какъв е процесът на химическото чистене – II част

Четвърта операция – сушене

Следващият цикъл е отстраняването на остатъчния разтворител от облеклото чрез циркулиране на топъл въздух в барабана. Разтворителят (перхлоретилен) се изпарява и след това се кондензира на охлаждащи намотки. Ако в системата има вода, тя се натрупва по време на кондензацията над разтворителя и лесно се отстранява. Ако не се отстрани влагата от процеса, съществува риск от повреда на продукта.

Последна пета операция – завършване

Последната фаза на почистването включва довършителни работи, пресоване, пара, гладене, както и всички необходими действия за възстановяване на дрехите напълно в първоначалния им изряден вид.

Химическото чистене е процедура за почистване на дрехи и други неща с химически разтворители (т.е. не с вода, а с други течности). Тази процедура се извършва с машина за химическо чистене. Основната задача на химическото почистване: премахване на петна и замърсявания, които не могат да бъдат отстранени с нормално пране. По-долу ще обясним още за това, как се извършва процесът на химическо чистене.

За сухо почистване се използват 4 основни разтворителя. Това са активни течности, опасни за здравето, вредни за околната среда, но вредни в различни граници. Ето списък на тези разтворители:

  • перхлоретилен
  • въглеводород
  • K4
  • силикон

Машината за химическо чистене е сложно устройство, което, ако трябва да бъде обяснена и представена МНОГО общо, наподобява принципно перални машини, но в машината за химическо чистене има не само резервоар и двигател с разтворител, има хладилник, дестилатор и други модули. Машините са компактни и пълноразмерни, разделени по вида на използвания разтворител (т.е. конкретната машина, създадена за конкретен разтворител), както и различен брой на резервоарите: един резервоар, два резервоара и три резервоара.

Принципът на работа на машината за химическо чистене обикновено е еднакъв за всички машини от този вид. Машинно химическо чистене се състои от следните части:

Резервоар за разтворители; помпа; филтър; измиване на барабан

Всичко е просто: помпата изпомпва разтворителя през машината, барабанът се върти и извършва измиване, филтърът събира мръсотията, след което разтворителят се връща отново в резервоара. Този цикъл се повтаря многократно в съответствие с избраната програма. Сушенето на дрехите се извършва в същия резервоар, когато се доставя горещ въздух. Тъй като парите на разтворителя са много вредни за хората, цикълът на измиване и сушене е затворен и след измиване разтворителят трябва да бъде напълно отстранен от дрехите и изолиран в резервоара. За тази цел през дестилатора преминава горещ въздух с пари на разтворител, където разтворителят се изпарява върху дюзите и той отива в резервоара. Има много възможности за попълване на машини за химическо чистене, тъй като всеки вид разтворител разполага със собствени опции за оборудване.

Източник: Cleaning Station Sofia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *