Как се е появи гипсокартонът

Такъв удивителен материал, незаменим в съвременното строителство, се появи при доста странни обстоятелства. Още през 19 век Августин Сакет просто е искал да измисли нови начини за използване на хартия, възможността за ново приложение на неговите производствени ресурси. Резултатът беше строителна дъска, в която слой гипс беше залепен с много слоеве тъканна хартия.

Както е в случая с много други нововъведения, гипсокартонът не предизвика голям интерес в началото. Преодоляването на устойчивостта на навика и установените правила в строителството е доста трудно.

Известно време по-късно, благодарение на Кларънс Утсман, беше създаден стандартът за гипсокартон, който се използва и до днес. Композитният материал от гипс и картон стана широко разпространен, а след това стана напълно необходим в много области на строителството.

Какво всъщност е гипсокартонът?

Гипсокартонът е масивна гипсова панел, залепена от двете страни с траен и плътен картон. Самият гипс е доста крехък, но запазва формата си и е лесен за обработка. Картонът, освен че скрива замърсения и разпадащ се гипс, добавя здравина към материала за счупване, предпазва го от стружки.

Полученият материал може лесно да се реже, да се реже, дори да се рендосва и е достатъчно здрав, за да издигне преградни стени и дори малки сгради без допълнителна армировка.