Как работят фуражомелките?

Как работят фуражомелките? Храната за животни трябва да бъде смляна и смесена, за да се гарантира, че осигурява правилната хранителна стойност на животните, които я консумират. Смилането и смесването на фуражи в правилните количества е от ключово значение в животновъдството и обикновено включва три различни процеса. Именно върху тези процеси ще се спрем по-долу.

Как работят фуражомелките

Получаване на емисия

Независимо дали фермерът има фуражомелачка във фермата си или решава да възложи мелничеството на външни изпълнители, той трябва да осигури царевица и други зърна, които са с най-високо качество. Не забравяйте, че качеството на входовете ще определи качеството на изхода. За да осигурят висококачествена реколта, фермерите могат да използват услугите за професионално почистване на кошове. Те ще почистват бункерите и силозите по висок стандарт, което от своя страна гарантира, че реколтата, която фермерите носят на мелницата, е с достатъчно високо качество.

Смилане

Смилането е процес на намаляване на размера на зърната и други суровини. На този етап влагата също се отстранява чрез аериране и се смесват добавки като антиоксиданти, за да се намали развалянето. Процесът на смилане при фуражомелачките ще подобри приемливостта на храната, способността за пелетиране, смилаемостта и плътността на някои фуражи.

Има различни видове фуражомелачки, използвани в процеса на смилане, включително чукови мелници, ролкови мелници, мелници за изтриване и фрези. Тези фуражомелачки често се използват със сито, за да се гарантира, че частиците на крайното захранване са с определен или по-малък размер.

Смесване

Смесването се извършва, за да се гарантира, че пропорцията на съставките в крайния фураж е същата като в оригиналната формула. Смесването при фуражомелачките се извършва по такъв начин, че да се спазват пропорциите, независимо дали е необходима шепа фураж или са необходими няколко килограма за хранене на повече от едно животно.

Смесването може да се извърши или за смесване на съставките, което означава, че те са смесени равномерно, или за разпръскване, където броят на съставките не е пропорционален. Когато смесват във фуражомелачките, фермерите трябва да внимават, за да гарантират, че размерите на частиците са много малки или рискуват сегрегация, когато частиците се отделят от сместа.

За смесване има хоризонтални, вертикални, въртящи се барабанни, турбинни и други видове смесители.

Пелетиране

Пелетирането често включва превръщането на мека и прашна храна в пелети. Това става чрез компресия, адхезия и екструзия. Хранителната смес може да премине през камера, в която се добавя малко количество вода. Водата е важна за смазването по време на процеса на пелетиране. Водата може също да причини желатинизацията на определени нишестета, превръщайки ги в лепило, което държи пелетите заедно. След това пелетите се нагряват, компресират и екструдират през отвори в матрица. Сместа се поставя на конвейер и се суши до 13% влажност.

Единственият недостатък на пелетирането при фуражомелачките е, че има шанс да се загубят витамини, които не реагират много добре при високите температури, на които е подложена сместа по време на процеса на екструзия.

Смилането не е само смилане на фуража, за да се получи прахообразна фуражна смес с малки фуражни частици. Става дума и за осигуряване на еднородност на съставките в сместа, както и за представяне на фуража под формата на палети. И трите от тези процеси обикновено вървят заедно при фуражомелачките, като в някои случаи пелетирането не е задължително.

Повече за фуражомелките вижте тук