Как работи химическото чистене? Процес на химическо чистене

Как работи химическото чистене? Процес на химическо чистене.Ако занесете дрехите си на химическо чистене, знаете ли процедурите, които се извършват:

Процедури при химическото чистене

-Проверка на облеклото, запознаване с етикетите за грижа, сортиране.

-Премахване на петна, третиране на петна за отстраняване в машини за химическо чистене.

-Потапяне в машина за химическо чистене, където дрехите се почистват в среда от сухи течности – разтворители.

-Сушене на дрехи

-Довършителна обработка – включва пресоване, опаковане и други стъпки.

Нека разгледаме подробно всяка стъпка от процеса на химическо чистене.

Първа операция. Проверка и приемане на дрехата в химическото почистване.

Дрехите се преглеждат за определяне на технологията на почистване – химическо чистене или мокро чистене. В този случай химическото чистене трябва да следва инструкциите на етикета на продукта. Извършва се и оглед за установяване на степента на износване на артикула, наличие на щети, петна и др. След това въз основа на проверката се попълва касова бележка в три екземпляра – два за химическо чистене, един за Вас.

Втора операция. Предварителна обработка на петна.

За премахване на петна химическото чистене използва специализирани препарати – препарати за премахване на петна. Препарат за отстраняване на петна ще ги премахне. Нейната работа е да се опита да премахне петното с помощта на химикали, както на органичен разтворител, така и на водна основа. Можете дори да помогнете за премахването на петна. как? Ако занесете вещта на химическо чистене веднага след като върху нея се е образувало петно. В същото време го отстранете малко сами, като нанесете бяла кърпа от двете страни, за да премахнете излишната течност или мазнина.

Трета операция. Химическо чистене

Машините за химическо чистене работят с различни видове разтворители.

Има перфориран барабан от неръждаема стомана, където дрехите се почистват в разтворител, доставен към този контейнер. Товароносимостта на машините за химическо чистене обикновено е от 9 до 45 кг. Барабанът е затворен в метален корпус. Има и мотор, филтри, резервоари, табло за управление и др. След почистване настъпва сушене. Най-разпространеният разтворител за химическо чистене – перхлоретилен.