Как да решим семейните проблеми

Във всички семейства се случват различни проблеми, но как да ги решаваме, не всички знаем. Ние сме свикнали да ги отбягваме и да не им придаваме значение. Като резултат проблемите не само не се решават, а се натрупват и често стават причина за раздели. Според статистиката това са 80% от случаите. Такива семейства обикновено се обръщат към роднини или приятели, но като краен резултат проблемът не е решен.

Психолозите са тези, които са изучили въпроса и могат да дадат работещи методи, които ще Ви помогнат самостоятелно да решите всички проблеми в семейството. Прочетете ги, те могат да бъдат много полезни .

Запишете си проблема, който е възникнал

За да решите проблема, първо трябва да го разпишете. Използвайте тетрадка или тефтер, където ще напишете датата на възникналия проблем, темата и дата, до която ще го решите. Това се прави с цел да не замазвате проблема, а да го решите колкото може, по-бързо и правилно.

Как да решим семейните проблеми. Методи за решаване на проблемите

Когато емоцията е поотшумяла съставете конкретен план, по който ще се движите за да решите ситуацията. Това ще опрости много тежестта в мисленето.

При решаването на проблема бъдете настойчиви, смели и уверени в себе си. Знайте, че всеки проблем има решение, няма такъв, който е невъзможно да се реши.

  • Решавайте семейните проблеми още щом са се появили.

Натрупаните проблеми в 50% от случаите водят до раздели.

  • Решавайте проблема заедно със семейството си.

Сам човек не може ефективно да се справи. Събирайте се вечер и обсъждайте заедно нещата, решавайте проблемите на деня. Направете Вашето семейство един отбор и заедно преодолявайте нещата. Така ще се превърнете в щастливо сплотено семейство, а не индивидуалисти.

  • Решавайте проблемите в спокойно състояние с грижа за себе си и другите.

Вредно е за здравето, ако ги обсъждате, когато сте ядосани или подтиснати, не се наранявайте, дайте си време. Когато можете да се отпуснете, да се усмихнете дори насила, тогава умът Ви ще Ви даде обратна реакция, като се концентрира не върху проблема, а върху решението му.

  • ТАЙНАТА на семейното щастие всъщност е в проблемите. Защо?

Радвайте се, когато се появяват, защото всеки проблем има смисъл и полза, за Вас и за членовете на Вашето семейство. Не се плашете и тревожете, а спокойно и трезво оценете каква полза носи на семейството. Ако проблемът е голям и тежък, бъдете радостни, защото Вие ще решите този проблем и Вашето семейство ще бъде щастливо истински. Този, който постоянно бяга от проблемите, никога няма да разбере каква полза се крие в тях.

Мъдрите хора често казват, че щастието е именно в проблемите, които решаваме, а не в тези които се натрупват.

Повече за това Как да решим семейните проблеми, на сайта на Семейно консултиране

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *