Как да отпушите мивка без препарати

Дори когато се опитвате да избегнете запушването на мивките, като пазите неща като мазнини, утайка от кафе и косми извън каналите, все още може да се случи запушване. Химическите препарати за почистване на канали могат да бъдат лесен начин за разтваряне на запушвания. Но също така могат да бъдат опасни, ако имате деца. Честата употреба на разяждащи химически препарати за почистване на канали може действително да повреди вашата водопроводна система. Добрата новина е, че за много запушвания има някои прости решения, които могат успешно да отпушат канализацията, спестявайки ви време и пари. Как да отпушите мивка без препарати

5 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ОТ ВИК ЕКСПЕРТИ

Използвайки само няколко обикновени домакински инструменти и консумативи, заедно с малко търпение и мазнина за лактите, можете да премахнете много леки до умерени запушвания. Ето няколко от най-добрите направи си сам методи за почистване на запушванията на мивката:

Потапяне

Стандартно бутало може да отпуши много канали на мивката с минимални усилия. Когато потапяте мивки, уверете се, че всички преливни отвори в мивката са покрити с мокри парцали. След това покрийте канала на мивката с буталото и го потопете пет до десет пъти, за да се опитате да разбиете запушването. Ако имате двойна мивка, уверете се, че вторият канал е покрит. И ако първият ви опит за потапяне е неуспешен, пуснете малко гореща вода в канализацията, след което опитайте отново.

Дренажна змия

Ако имате тръбна змия, закачалка за дрехи или твърда тел, можете да опитате да отстраните запушването, като подадете телта в канала. Когато използвате този метод, не насилвайте жицата твърде силно. Освен това се уверете, че можете лесно да го издърпате обратно, когато е необходимо.

Премахване на запушването

Ако имате голям комплект клещи и достъп до долната страна на мивката, можете да премахнете P-уловителя, за да отстраните запушване в или близо до него. За да направите това, просто развийте двете гайки от двете страни на сифона, като използвате кофа отдолу, за да съберете водата. След това използвайте вода или тел, за да отстраните всички запушвания от тръбата. Ако не откриете задръствания, опитайте да използвате тел или змия от двете страни на капана, за да отстраните задръстванията преди или след него.

Използване на сапун и гореща вода

Ако запушването е причинено от натрупване на мазнини, изливането на препарат за съдове в канализацията, последвано от голяма тенджера с вряща вода, може да разтвори запушването. Използвайте около половин чаша до 1 чаша сапун и около галон вода, като внимавате да не се изгорите. Научете повече за това как натрупванията от мазнини запушват мивката ви в тази статия от Angi.

Използвайки разтвор от сода за хляб, оцет и гореща вода

За по-упорити запушвания може да свърши работа комбинация от сода за хляб, оцет и гореща вода. Тъй като оцетът е киселина, а содата за хляб е основа. Смесването на двете ще предизвика химическа реакция. Която ще създаде натиск и вероятно ще измести запушването. За този метод изсипете половин чаша сода за хляб в канала. Последвана от половин чаша бял оцет и след това много гореща вода.

Ако нито един от тези методи не работи. Може би е време да се обадите на водопроводчик за помощ. Опитни водопроводчици могат да осигурят професионални услуги за почистване на канали и отпушване на мивката Ви, премахвайки всякакви упорити запушвания, без да повредят вашата водопроводна система. Те могат също така да определят дали проблемите ви с канализацията са причинени от нещо по-проблемно, като повредени тръби или запушване на канализационната линия.