Как да отпушите канализационна тръба?

Всеки поне веднъж се е сблъсквал със запушване на канализационна система. Но как да отпушите канализационна тръба?

Канализационната тръба може да се запуши от храна или отломки, чужди предмети или просто от наслоени мастни натрупвания, които се натрупват с течение на времето. Почти никой не е не е предпазен от това.

Справянето със запушването, така че да не се случва отново и отново, е по-трудно, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Ето защо си струва да разберете как сами да предотвратявате случването на големите проблеми и да отпушвате канализационната тръба в къщата си.

Определяне на обхвата на проблема

Първо трябва да определим мащаба на случилото се. За да направите това, трябва да разберете дали е запушен само един канализационен отвор или водата не с оттича в целия апартамент – в мивката, ваната, тоалетната. Ако си имате работа с последното, тогава опитите да се справите сами няма да имат особен смисъл. Жителите на първите етажи на многоетажни сгради често се сблъскват с този проблем, а възниква той поради запушен щранг.

В този случай правилното действие е да се обадите на дежурния водопроводчик или аварийната ВиК служба. Ако не се вземат мерки навреме, водата може не само да спре да се оттича – в редки случаи, но е възможно, тя да започне да прелива през тоалетната или мивката. А при канализацията това е не само неприятно, но и може да има опасни последици.

Ако само един дренаж не работи, тогава е напълно възможно да отпушите и почистите канализацията сами. За щастие има много средства за това – както народни, така и химически и механични.

Как да отпушите канализационна тръба с народни средства – част 1

Запушването обикновено се случва в най-неподходящия момент. И не винаги са под ръка специални инструменти, които могат да помогнат за решаването на проблема. В този случай можете да използвате това, което винаги имате под ръка:

Сода и вода. Можете да използвате обикновена сода бикарбонат на прах – половин опаковка на тоалетна чиния или дренажен отвор. Също така някои препоръчват да използвате гореща вода, да разтворите пакетче сода в нея и да я излеете в запушената тръба.