Какво представлява тунингът на автомобили?

Какво представлява тунингът на автомобили? Преводът на английската дума Tuning (настройка, регулиране) не описва напълно посоката на автомобилния бизнес (или по-скоро автомобилния свят), наречен тунинг на автомобили. Усъвършенстване на дизайна, промяна в режимите на работа на програмно ниво, промяна на външния дизайн и интериора – това не е пълен списък на това, което е включено в концепцията за настройка.

Какво представлява тунингът на автомобили?

Възможно ли е сами да „тунинговате“ колата си? Какви квалификации са необходими за това и какви могат да бъдат последствията от грешките? Как тунингът влияе на стойността на автомобила при последващата му препродажба? Отговорите на тези и други въпроси са от интерес за широк кръг собственици както на премиум автомобили, така и на бюджетни автомобили.

Какво е тунинг на автомобили и защо е необходим?

Противно на общоприетото схващане, че тунинговането на автомобила като явление се появи сравнително наскоро, първата работа в тази насока започна в началото на миналия век – почти веднага със серийното производство на първите леки автомобили. Това е разбираемо, колата не е евтина стока и първите собственици на автомобили се стремят да подчертаят индивидуалността на колата си.

В това отношение малко се е променило през миналия век – именно желанието за индивидуалност тласка шофьорите да променят външния и вътрешния облик на автомобила и неговите технически (най-вече функционални) характеристики.

И ако доскоро тунингът на автомобили е бил част от младежката аудитория, сега той все повече се измества към разумната средна възраст. В крайна сметка оптимизирането на разходите за поддръжка на автомобил може да бъде резултат от допълнителни промени в заводския дизайн или промени в програмите за управление на двигателя, насочени към оптимизиране на характеристиките на автомобила. Например мерки, насочени към намаляване на разхода на гориво при определени режими на шофиране.

Настройката може също така да включва значително разширяване на възможностите на фабричните модели автомобили, свързано не с рязко увеличаване на мощността на двигателя и динамиката на ускорението, а с подобрена проходимост, дублиране на жизненоважни системи и повишена оцеляване в труднодостъпни места и слабо населени райони.