Какво представлява каменната вата

Каменна вата или известна още като минерална вата или каменна вата, каменната вата се създава чрез въртене на разтопен поток от скали, шлака от стоманени пещи и рециклирани материали. Изработен основно от вулканична скала, той се състои от 70% естествени суровини, включително базалт, доломит и подобни скали, които обикновено се топят в куполна пещ с въглероден енергиен източник, като се използват оптимални системи за възстановяване на енергия и опазване на околната среда.

Какво представлява изолацията от каменна вата?

Ефективната изолация е от съществено значение при всякакъв вид строителство и техническо приложение, за да се осигури максимален комфорт и по-ниски разходи. Разработени, използвани и усъвършенствани от ISOVER в продължение на много години, изолационните продукти от каменна вата съчетават механична устойчивост с отлични термични характеристики, пожарна безопасност и устойчивост на високи температури.

Ефективна противопожарна защита

Каменната вата осигурява отлична пасивна противопожарна защита: тя е незапалим материал с капацитет да издържа на температури над 1000 °C, без да подхранва огъня или да разпространява пламъци.

Отлично звукопоглъщане

Негоримата каменна вата има отлични звукоизолиращи свойства. Това е особено полезно, когато се изисква превъзходна пожароустойчивост и акустични характеристики.

Високи нива на топлоизолация

Малките джобове въздух, уловени във физическата структура на каменната вата, намаляват въздушния и топлинния поток. Той поддържа формата и плътността си с течение на времето за дългосрочни топлинни характеристики през целия живот на сградата или техническото приложение.

Природосъобразен

Ние непрекъснато се стремим да намалим използването на ресурси и емисиите, отделяни по време на производствения процес и веригата на доставки. Каменната вата е направена с до 50% рециклирано съдържание и има положителен енергиен и CO2 баланс след 3 месеца.

Как да направим каменна вата

  1. Състав: Базалтът, шлаката и брикетът (рециклирана каменна вата) се съхраняват в силози. След това тези суровини се претеглят автоматично и се смесват с кокс.
  2. Топене: Тази смес се стопява чрез изгаряне на кокс в купол, нагрят до над 1500 °C.
  3. Изтегляне на влакна / свързващо вещество: Влакното се изтегля чрез прожектиране на стъкло върху високоскоростни ротори. Свързващото вещество се пулверизира автоматично върху влакната и сърцевината на влакното се поставя в камера под налягане, за да се образува хомогенен първичен лист. След това това одеяло се транспортира до инсталацията за вата.
  4. Пълзяща вата: Ръката подрежда каменната вата на зигзаг перпендикулярно върху постелка отдолу. Вата увеличава броя на слоевете, за да се постигне по-широк диапазон от базови тегла. С помощта на ролкова система многослойното вълнено одеяло може да се насочва и компресира. Кримпването изправя влакната, за да подобри техните механични характеристики.
  5. Полимеризация: Продуктите, импрегнирани със свързващо вещество, се транспортират до пещ, загрята до над 200°C. Горещият въздух, който преминава през одеялото от каменна вата, полимеризира смолата, което придава окончателната дебелина и консистенция на одеялото.
  6. Опаковане / Палетизиране: След като бъде извадено от пещта, одеялото се нарязва на необходимата ширина. Всички отпадъци от ръбовете се рециклират по време на производствения процес. Покривалото от каменна вата може да бъде покрито с хартиено или алуминиево покритие, стъклено или асфалтово покритие.