Какво е хипноза

Какво е хипноза?

Какво е хипноза? От древни времена хипнозата се използва от хората за терапевтични цели, както и като грандиозно и в известен смисъл загадъчно и мистично действие. Поради факта, че научните познания на хората за заобикалящия ги свят, свойствата на психиката и физиологията бяха оскъдни, на хипнозата беше отредена ролята на необяснимо, свръхестествено чудо, което позволява на човек да се излекува.

Само чрез сериозно изследване на дейността на мозъчната кора е възможно да се намери научно обяснение на явлението хипноза и да се стигне до съзнателното му приложение в медицинската практика. Но да се каже, че всички тайни на хипнозата вече са разгадани е невъзможно. Физиолози, биолози, психолози, психотерапевти продължават да изучават този уникален феномен, откривайки нови възможности в него.

InnerSelf Academy, Адрес:кв. Лагера, ул. Балканджи Йово 5, София, 1612. Тел: +3598 89 722 483.

Сън и хипноза

Сега се признава, че сънят и хипнозата имат много общо. Разликата е, че по време на хипноза само част от мозъчната кора е в изостанало състояние, докато сънят покрива цялата мозъчна кора. Намирайки се в състояние на хипноза, независимо от дълбочината му, човек чува думите на хипнотизатора и разбира тяхното значение, може да изпълнява определени свои задачи, да отговаря на въпроси, да види, но в същото време, той не е в състояние самостоятелно да промени позицията на тялото си.

Хипнотичният сън е следствие от въздействието върху човек на монотонни външни дразнители: монотонният глас на хипнотизатора, спокойното поглаждане на ръката, тихото цъкане на часовник и други подобни действия. Такова състояние може да бъде причинено и от думи с определено съдържание, например „сън!“, „Заспи!“ В края на сесията хипнотизаторът използва същата дума, за да изведе човека от предложеното състояние.

Склонност на хората към хипноза

Различните хора реагират по различен начин на предложенията, на които са изложени. Доказано е, че почти всички хора са податливи на хипноза в една или друга степен. Податливостта към хипноза зависи от възрастта, пола, емоционалното състояние, здравето, образованието, възпитанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *