Какво е рафтинг?

Какво е рафтинг?

Рафтингът е спускане по планински реки на 6-, 4- и 2-местни надуваеми лодки или салове.

Рафтингът може да бъде напълно смело отнесен към екстремните варианти на водния туризъм.

Той е по-скоро търговски вид спускане, характеризиращ се с конструкция на спускащото се средство и конкретна идеология на спорта. За да участвате в рафтинга няма да имате нужда от първоначален опит или определени умения. Всичко, което е необходимо, е да платите сумата за участие и ще бъдете кредитирани като участниците в рафтинга. За организацията на рафтинга е необходимо условие: наличието на реката и добре разработените маршрути по нея.

Същността на рафтинга е в това, да се преодолеят водните препятствия на надуваема лодка по планински поток. В зависимост от това дали реката е планинска или равна, зависи и степента на сложност на спускането.

Спускането

В кръга на професионалистите рафтингът се нарича спускане по планинска река, а спускането по равнината се нарича общо спускане. Продължителността на рафтинга е от няколко часа до един ден. Спускането може също да продължи и няколко дни.

Рафтингът е вълнуващо и активно занимание за хора от различна възраст. Надуваемите лодки са изработени от дебел латекс, предназначен за екипаж от четирима до дванадесет души.

Подобно на водния туризъм, рафтингът става все по-популярен сред любителите на екстремните спортове. Подходящ е за всеки, както за начинаещи, така и за туристи с добър опит. Участниците в рафтинга ще се нуждаят от физическа енергия, издръжливост, координация и способност за бързо вземане на решения. Само спасителни жилетки, каски, издръжливост, както и, разбира се, опитът и уменията на инструктора ще бъдат помощници в тази вълнуваща борба с водната стихия. Справянето и доброто спускане по планинската река с всички трудности, възникнали по пътя, дава много удовлетворение и положителни емоции. Рафтингът също е възможност да се насладите на това вълнуващо време, по време на рафтинг по планинска река можете да се насладите на девствената красота на природата.

Повече за рафтинга на https://www.raftingtara.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *