Какви са плюсовете и минусите на спонсорираните връзки

Линкбилдинг. Какво представляват спонсорираните връзки?

Линкбилдинг. Спонсорираните връзки са текстови връзки към продукти и/или услуги, които се заплащат от компанията, създаваща тези продукти/услуги. Повечето се заплащат с еднократна такса. Те са напълно отделни от партньорските връзки.

Tрябва ли да използвате спонсорирани връзки?

Няма универсален отговор на този въпрос, но има няколко общи предимства и недостатъци, които трябва да прецените, преди да публикувате спонсорирана връзка.

Плюсове на спонсорирани връзки

Плащане – Вие получавате заплащане за всяка една спонсорирана връзка, публикувана във вашия блог. Тъй като спонсорираните връзки се заплащат с такса за поставяне, имате гарантиран доход от тази връзка, за разлика от партньорските връзки или рекламите на AdSense, които може никога да не ви донесат долар. Ако вашият блог е достатъчно популярен, може дори да успеете да договорите договор с остатъчен доход дълго след публикуването на връзката.

Диверсификация на доходите – Най-добрият начин да осигурите дълголетието на вашия блог и доходите си, е да се уверите, че имате множество потоци от доходи, идващи през вашия блог. Ако вашият блог прави малко пари, но разчита на един поток от приходи, спонсорираните връзки могат да осигурят вторичен доход, като ви дават повече стабилност.

Безплатни услуги – Повечето компании разбират, че искате да сте сигурни, че вашата аудитория наистина ще намери спонсорираните връзки за полезни, така че предлагат някакъв вид безплатна пробна версия или извадка.

Изграждане на взаимоотношения – Спонсорираните връзки са чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с компании, които може да станат редовни рекламодатели на вашия сайт по-нататък. Ако искате да преминете към редовно представяне на реклами в блога си, това е начинът да започнете.

Добавена стойност – Ако публикувате само спонсорирани връзки към висококачествени продукти или услуги, тези връзки могат да добавят допълнителен слой стойност за вашите читатели.

Минуси на спонсорирани връзки

Рискувате да отчуждите феновете си – Повечето държави имат закони, според които блогърите и други влиятелни лица в социалните медии трябва открито да заявяват, когато дадена връзка е спонсорирана. Това означава, че аудиторията ви ще разбере в момента, в който започнете да публикувате спонсорирани връзки. Някои от тях може да не одобрят, дори ако тези връзки водят до висококачествени продукти или услуги, свързани със съдържанието, което пишете. Има доста голям шанс рано или късно някой да ви обвини, че се продавате.

Линкбилдинг. Плюсовете и минуси.

Може да се почувствате като разпродаден – един от хората, които ви обвиняват, че сте продадени, може да сте вие. Ние сме склонни да бъдем най-лошите си критици, автоматично да омаловажаваме стойността на нашата работа. Това е особено вярно, ако идвате от изкуството, където всякакъв вид комисионна за друга марка се счита за разпродаден.

Преговорите могат да бъдат трудни – много компании разбират стойността на работата с блогъри, но не разбират количеството работа, която се полага за проверка на продукт или услуга, или работа с връзки към този продукт/услуга в тяхното съдържание. Те може да не искат да плащат предварително и може да не искат да платят това, което струвате. Най-лошото е, че може изобщо да не желаят да слушат вашата страна.

Линкбилдинг

Процесът може да отнеме време – не можете просто да приемете малко пари и да публикувате връзка навсякъде в сайта си без предварително обмисляне. Трябва да отделите известно време, като използвате продукта или услугата сами. За да сте сигурни, че вашите читатели наистина ще го намерят за полезен. Правилният тест може да отнеме половин час или може да отнеме няколко дни, в зависимост от това какво продавате. След това трябва да намерите или напишете подходяща статия, в която да поставите връзката. Всичко това изисква фокус, време и енергия, които могат да отклонят от редовното ви съдържание.

Вашето доверие е на карта – независимо дали ви харесва или не, вие донякъде гарантирате за продукта, който одобрявате. Ако в крайна сметка се представи под очакванията или дори нарани вашите читатели, това е ваша отговорност. Вашето доверие е загубено. (От друга страна, ако продуктът е страхотен, вашето доверие се повишава.)