История на ключовете и катинарите

История на ключовете. Ключове и катинари – връстници на най-ранните цивилизации, за тях се говори още в митовете и в Стария завет. Човекът във всички времена е имало от кой да се крие или да крие нещо от други. Именно затова от незапомнени времена се изготвят ключове и катинари. Каменни, глинени, дървени, от кост, дори кожени, най-накрая и метални: стоманени, бронзови, сребърни, златни, алуминиеви или чугунени.

История на ключовете

От най-древни времена върви еволюцията на катинарите и ключовете. Един от най-древните ключове, дървеният и много просто изработен, археолозите са открили в гробницата на фараон Рамзес II Велики (XIII в. пр. н. е.) Фараонът, като монарх, както  на всеки самодържец му е било необходимо да заключва своето богатство. В същото време, точно такива ключове и катинари са открити и в най-малките поселения, които са на 2-3 хиляди години. От Китай до Атлантика, защитавайки своята собственост, хората са изработвали много разновидности заключващи устройства. Изработвани дори от влакна, също и дърво и метал. В книгите на пророците, в митологията на Вавилон може да се открие упоменаване за заключващи устройства.

Ключовете и катинарите са минали пътя от прости дървени до метални и електронни

С появата на частната собственост особено актуално е станало тя да бъде пазена от посегателства, затова заключващите устройства са толкова много разновидности. Появила се и професията ключар.

Висящите катинари са били известни още от времената на древните гърци, римляни, египтяни и други култури на Близкия Изток, включвайки и Китай.

Предполагало се е, че висящите катинари за първи път за били използвани по време на път при превоз на за защита на стока за продан от разбойници. С размери, от малки до огромни, те имали различна геометрична форма на фигури с религиозно значение символи. Имало животни, риби, птици, сърца. Отключвали се с ключове, които се превъртали, навивали, натискали, издърпвали.

С цел още по-голяма ефективност, са се появили катинари с букви или кодови такива. За отключването им не са били необходими ключове, а отключването ставало след набирането на определени букви или цифри върху въртящите се дискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.