История на ключовете и катинарите

История на ключовете. Ключове и катинари – връстници на най-ранните цивилизации, за тях се говори още в митовете и в Стария завет. Човекът във всички времена е имало от кой да се крие или да крие нещо от други. Именно затова от незапомнени времена се изготвят ключове и катинари. Каменни, глинени, дървени, от кост, дори кожени, най-накрая и метални: стоманени, бронзови, сребърни, златни, алуминиеви или чугунени.

История на ключовете

От най-древни времена върви еволюцията на катинарите и ключовете. Един от най-древните ключове, дървеният и много просто изработен, археолозите са открили в гробницата на фараон Рамзес II Велики (XIII в. пр. н. е.) Фараонът, като монарх, както  на всеки самодържец му е било необходимо да заключва своето богатство. В същото време, точно такива ключове и катинари са открити и в най-малките поселения, които са на 2-3 хиляди години. От Китай до Атлантика, защитавайки своята собственост, хората са изработвали много разновидности заключващи устройства. Изработвани дори от влакна, също и дърво и метал. В книгите на пророците, в митологията на Вавилон може да се открие упоменаване за заключващи устройства.

Ключовете и катинарите са минали пътя от прости дървени до метални и електронни

С появата на частната собственост особено актуално е станало тя да бъде пазена от посегателства, затова заключващите устройства са толкова много разновидности. Появила се и професията ключар.

Висящите катинари са били известни още от времената на древните гърци, римляни, египтяни и други култури на Близкия Изток, включвайки и Китай.

Предполагало се е, че висящите катинари за първи път за били използвани по време на път при превоз на за защита на стока за продан от разбойници. С размери, от малки до огромни, те имали различна геометрична форма на фигури с религиозно значение символи. Имало животни, риби, птици, сърца. Отключвали се с ключове, които се превъртали, навивали, натискали, издърпвали.

С цел още по-голяма ефективност, са се появили катинари с букви или кодови такива. За отключването им не са били необходими ключове, а отключването ставало след набирането на определени букви или цифри върху въртящите се дискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *