История на грима – тогава и сега

История на грима: От миналия век до сега модните тенденции и съответно гримът са претърпели многократни промени. От изяществото на 20-те години през незабравимия чар на Мерилин Монро до съвременното моделиране и подобряване на чертите на лицето. Гримът винаги е бил неизменен спътник и приятел на дамите. През 1910 година гримът навлиза по-сериозно в ежедневния живот и усилена дейност в производството. В развитието на козметика стартират компании като Лореал (L’Oreal), Макс Фактор (Max Factor) и др. Типична представителка на този моден период е Ирене Касъл (Irene Castle). Макар обаче да отбелязва бум, гримът все още е леко загатнат.

История на грима

Следват прословутите години след 1920 със суинг, блестящи тоалети и наситен, драматичен грим. Жените вече не са просто домакини, те са активни участнички в социалния живот. Опушени сенки, тънки вежди, често яркочервено червило- това е типичният образ за този период. Малко по-късно 30-те години и разцветът на холивудската кино индустрия след голямата депресия бележат т.нар. ‘изписана красота‘ като на Марлене Дитрих. Гримът е по-лек, но по-изразителен. Актрисите от малкия екран, каквато е Грейс Кели, налагат правилото „малкото е повече“- по-голям брой използвани козметични продукти, които обаче не закриват и променят, а само подсилват естествената красота на жените. В 50-те години всички искат да постигнат чрез грим обаятелната красота на Мерилин Монро. А 60-те години са определени от Туиги с акцента върху късите минималистични тоалети в ярки цветове и дебело подчертаните с очна линия, молив и спирала очи. Блонди прави актуални ярките  на цвят сенки и цветните очни линии през 80-те години, а Бритни Спиърс популяризира игривата визия и блясъка по очите и по цялото тяло през първите години след началото на 21 век.

В последните години се наблюдава влиянието в гримьорската и козметичната индустрия на модни икони като Кара Делевин, Риана, Никол Ричи, които освен че са идоли на много хора по целия свят и вдъхновяват със своята визия, също така разработват свои козметични линии. Независимо дали ще изберем цветен и закачлив грим или елегантен и изчистен и независимо колко промени търпи през годините, гримът остава наш верен спътник.

Източник: Nardis Beauty

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *