Асаньорите

История на асансьорите

Елайша Отис е човекът, който исторически се счита за баща на охранителната система на асансьора. Изобретението му, представено през 1854 г., дава възможност да се спре движението на асансьора надолу, в случай на неизправност на механизма или прекъсване на кабела.

Откривателят Отис нарича своето изобретение „хващачи“ и демонстрира работата си пред обществеността по следния начин: зарежда платформата на асансьора с тежки бъчви, стои на нея и дава сигнал на помощник, който прерязва кабелите. Асансьорът започва да се движи надолу, но „хващачите“ сработват надеждно и почти веднага спрират платформата.

На следващия ден всички вестници говорили за изобретението на Отис, а компанията му била наводнена с постъпили поръчки. Изобретението на Отис е довело до изграждането на небостъргачи.

Хидравлични асансьори

Първоначално височината на небостъргачите не надвишавала 20 етажа, а в тях са използвани хидравлични асансьори. Такава система е неудобна, защото за цилиндъра, който е поставил буталото в движение, е необходимо да се копае вал с дълбочина, равна на височината на къщата. През 1859 г. фирмата на Отис въвела в обществото винтов асансьор, който е бил инсталиран в хотел на 5то Авеню. От сутерена на сградата се издига голям метален винт, достигащ до покрива и задвижван от парна машина, монтирана в сутерена. Кабината е поставена на винта като гайка, фиксирана със специален ограничител на релсата. При завъртане на винта на лявата страна, кабината се спуска надясно – нагоре. Тази система обаче не била много успешна, защото била много бавна.

Появата на електричество е позволило да бъде създаден асансьор, който можел да се изкачи до 22 метра само за 11 секунди. Това се е считало за истински пробив в асансьорното инженерство. Първият електрически асансьор е построен през 1880 г. от немската фирма Siemens и Galske, а през 1889 г. Oтис инсталира електрически асансьор в Нюйоркския небостъргач. Сега височината на сградите не е била ограничена до почти нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *