Историята на роботизирана прахосмукачка iRobot

 

Роботизирана прахосмукачка , често се нарича robovac или roboVac . Тя е автономна роботизирана прахосмукачка , която има интелигентен програмиране и ограничен вакуум за почистване на пода система. Оригиналният дизайн включва ръчно управление чрез дистанционно управление и режим на „самоуправление“, което позволява на машината да се почиства автономно без човешки контрол. Някои дизайни използват въртящи се четки, за да достигнат плътни ъгли, а някои включват редица функции за почистване, заедно с функцията за вакуумиране (почистване, UV стерилизация и др.).

Предимство на използването на роботизирана прахосмукачка е колко тиха е в сравнение с обикновената прахосмукачка. Освен това те се разглеждат като по-удобни за използване, защото могат да вакуумират самостоятелно. Роботизираните прахосмукачки могат да се съхраняват под легла или бюра или в килери, докато обикновената прахосмукачка изисква по-голямо количество пространство

Историята на iRobot роботизирана прахосмукачка

През 1990 г. трима инженери – Колин Ъгъл, Хелън Грейнер и Родни Брукс, основават iRobot . Американската компания за напреднали технологии първоначално е била посветена на изработката на роботи за военна и вътрешна употреба. За своите граждански потребители iRobot се стреми да роботизира домакински задължения. Той стартира Roomba през 2002 г. Roomba успява да промени посоката си на движение, когато се сблъска с пречка,  да открие мръсни петна по пода и идентифицира препятствия, за да не падне надолу по стълбите. Roomba се окава първият успешно пуснат на пазара вакуум за масово предлагане. През 2005 г. iRobot представи Scooba, който почиства твърдите подове. На следващата година той пуска „Мръсното куче“, което успява да изсмуче по-големи и по-тежки отломки.

Първоначално iRobot възнамерява да произведе 15 000 Roombas, в зависимост от успеха на старта. Roomba веднага обаче се превърна в потребителска сензация. До коледния сезон iRobot е произвел 50 000 бройки. След този успех големи специализирани търговци на дребно, както и повече от 4000 търговски обекта като Target , Kohl’s и Linens ‘n Things , започват да предлагат Roomba. Към 2004 г. продажбите на Roomba надминават милион единици.

Популярността на Roomba насърчава други компании да преразгледат идеята за производство на конкурентни роботизирани прахосмукачки. От 2002 г. на пазара се появяват нови варианти на роботизирани прахосмукачки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *