Интравенозна витаминна терапия

Какво представлява интравенозната витаминна терапия?

Интравенозната (IV) витаминна терапия (известна също като интравенозна терапия с микроелементи и хидратираща терапия) е начин за подаване на високи концентрации на витамини и минерали директно в кръвния поток. Това позволява бързо усвояване на по-високи дози от витамини и минерали, отколкото ако лицето ги е получило чрез храна или добавки.

Тези течности се доставят през малка тръба, поставена във вена.

 • Инфузиите обикновено отнемат от 20 минути до един час, в зависимост от обема на коктейла и размера на вените на човека.
 • IV витаминната терапия се рекламира от много знаменитости и се предлага в много IV барове, капкови барове и IV салони.
 • Коктейлът на Myers е популярна формула сред доставчиците на допълнителна и алтернативна медицина за IV витаминна терапия.
 • Формулата на Myers се състои от високи дози витамини B, витамин C и минерали (магнезий и калций), смесени със стерилна вода.
 • Д-р Джон Майерс разработи и приложи първите интравенозни лечения с витамини в Балтимор през 70-те години.
 • Всеки витамин или минерал може да се влива интравенозно и някои лекари, които прилагат инфузията, са променили количествата на витамините в коктейла на Майерс (това се нарича модифициран коктейл на Майерс). Някои лекари също са индивидуализирали дозите за слаби, възрастни хора и деца.

Какви лекарствени взаимодействия възникват при интравенозна витаминна терапия?

Кои лекарства взаимодействат с интравенозното лечение с витамини зависи от това кои витамини и минерали се вливат и техните дози. Няколко примера за взаимодействия са изброени по-долу:

 • Интравенозният витамин B6 може да доведе до по-слаб отговор на лекарства, приемани за стимулиране на производството на кръвни клетки. Например еритропоетин, епоетин алфа и дарбепоетин алфа. Често използвани при хора с хронично бъбречно заболяване или рак.
 • Магнезият може да взаимодейства с антихипертензивни средства, което води до ниско кръвно налягане.
 • Цефтриаксон, инжектирано лечение за определени бактериални инфекции, може да се свърже заедно с инфузирания калций в кръвта, така че тази комбинация може да увреди бъбреците, белите дробове или жлъчния мехур.

Препоръки

Използването на IV витаминна терапия при здрави хора не трябва да се насърчава. Тъй като нито един от твърдяните ефекти върху здравето не е потвърден.

Безопасността на интравенозните витаминни инфузии е неясна, отчасти защото зависи от това кои витамини и минерали се вливат. Също така зависи колко бързо се прилага инфузията и дозата на всяко хранително вещество.

 • Бременни и кърмещи жени и хора с бъбречно заболяване, високо кръвно налягане или сърдечно заболяване трябва да избягват коктейла на Майерс или други видове терапия с високи дози IV витамин.
 • Хората, които нямат дефицит на витамини или минерали и тези, които приемат определени лекарства. Включително лекарства за стимулиране на производството на червени кръвни клетки и цефтриаксон. Те трябва да говорят с лекаря си, преди да използват коктейла на Майерс или други видове интравенозна терапия с високи дози витамин.