Интересни факти за банкнотите-II

Американските долари са отпечатани на хартия, която има плат от основа, състоящ се от 75% памук и 25% полиестер, което дава трайност на парите.

Според статистиката американските долари служат от 1,5 години за 1 долар и до 10 години за 100 долара.

Американските долари преминават много сериозен тест за сила. Банкнота може да бъде сгъната около 4000 пъти, преди да започне да се къса.

Най-високата стойност на колекция сред всички банкноти, които имат право да се разпространяват, притежава американска банкнота от 1934 г. с номинална стойност 10 000 долара. Цената й днес е 30 000 долара.

За игра като Monopoly се отпечатват много повече пари от истинските пари. Според производителите на игри всяка година се издават около 30 милиарда хартиени банкноти за нея.

В Румъния през 1917 г. е издадена най-малката банкнота в света. Размерите на тази банкнота е 38 × 27,5 мм.

Смачканите банкноти са много редки в Тайланд. Това може да се обясни с факта, че кралят е изобразен върху паричните единици на Тайланд, така че гражданите на тази страна са много внимателни за парите, върху които е изобразен неговият портрет. Но небрежното отношение към банкнотите е знак за дълбоко неуважение към краля. В Тайланд има дори доста сериозно наказание за неуважително отношение към банкнотите.

Ако разбиете 10-те австралийски долара наполовина, тогава тази банкнота все още няма да загуби стойността си на плащане. Всяка половина от тази банкнота обаче ще струва само 5 долара.

От началото на 2010 г. в Индия започват да се появяват банкноти в купюри от „0“ рупии. Не можете да купите нищо за тези пари. Тези банкноти започват да се издават от една от организациите, които активно се борят с корупцията. Организацията призовава за изплащане на тези пари с корумпирани служители, които изискват подкуп от граждани.

За дълъг период от време хартията е основният материал за производството на касови бележки. Въпреки това, днес много държави започват да печатат парите си на полимер. Първите пари от пластмаса започват да се издават през 1983 г. на остров Ман, Коста Рика и Хаити.

Източник: ТSST 

Към интересни факти за банкнотите-I

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *