Интересни факти за банкнотите-I

Факти за банкнотите

Днес светът в голяма степен се върти около парите – не е възможно да не го признаете. Има хора, които смятат, че парите са основната цел в живота им, докато други не искат да зациклят на тях, а има и такива, които считат присъствието или липсата на пари за основна причина за всичките им проблеми. Всеки има своята истина, можете да говорите за пари много дълго време. Но не много хора стигат до дискусията за парите, като се има предвид, че парите са едно от най-интересните изобретения на човечеството.

Така че, нека си припомним някои интересни факти за банкнотите.

През 13 век, по време на царуването на император Юан в Китай, инфлацията настъпва за първи път в историята на света. Изненадващото е, че това става причината парите да започнат да струват по-малко от хартията, на която са били отпечатани.

Ако всички японски пари се сгънат в една купчина, височината на тази купчина ще надвиши височината на планината Фуджи  160 пъти. А височината на тази планина, както знаете, е около 3776 метра.

Други интересни факти за банкнотите. Всички индийски хартиени пари имат пробивни щифтове на повърхността си. Убожданията се появяват поради факта, че всички граждани на Индия закопчават снопове банкноти, използвайки канцеларски скоби.

Има толкова много колекционери, които се наричат ​​“ловци на номера“. Сред тези хора много ценяват банкнотите с номер на пускане от 1 до 10 сериен номер, състоящ се изцяло от числата „7“ или „9“.

Банкнотите, чиито числа се четат абсолютно еднакво от двете страни (например 551155), ги наричат ​​ „радари“. Такива банкноти се оценяват няколко пъти по-скъпо.

При отпечатването на пари често се случва да има брак. Тези банкноти се изтеглят и вместо тях се поставят специални банкноти, които са предназначени да бъдат заменени. Те се наричат ​​„заместител“. Тези банкноти имат своя собствена номерация, която се различава значително от стандартната, тъй като вместо букви може да има звездичка. Сред колекционерите тези банкноти се оценяват много високо.

Криминалистът от Съединените щати Лий Хин провел специално проучване и установил, че микрочастиците кокаин присъстват на всяка от двайсетте доларови сметки в Маями.

Парите за поклонничество се издават специално за хаджи мюсюлмани в Пакистан и Пакистан.

Жителите на индонезийския остров Бутунг за дълъг период от време са използвали една от най-странните валути в света. Това били огромни шалове, изтъкани от памук.

Повече информация – ТУК

Kъм интересни факти за банкнотите-II

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *