Инвестиция в имот или в дългосрочен депозит

Инвестиция в имот или в дългосрочен депозит? Главната особеност на инвестирането в недвижимо имущество се състои в необходимостта да се разполага с приличен първоначален капитал от поне няколко десетки хиляди лева. Ако спестяванията ви възлизат на едва две-три хиляди лева, то най-разумно ще е да ги вложите в дългосрочен депозит в банка.

Инвестиция в недвижимост

Както при много други активи, инвестициите в недвижимите имоти се влияят от колебанията в цените. Купуването и продаването на имоти зависи от много неща – от общата икономическа ситуация в страната до състоянието на пазара в даден период. Положителният момент е, че да се предскаже динамиката на имотните цени е сравнително лесно. Тъй като стойността на недвижимото имущество се променя плавно, а не като при останалите инвестиционни инструменти – ценни книжа, акции, скъпоценни метали.

При инвестирането в имот трябва да се отчетат някои основни фактори. Най-важни сред тях са: месторазположението на обекта – център, покрайнини; социална структура на населението, което живее в района на имота. Иинфраструктура – има ли в квартала магазини, кина, училища, поликлиники; наличие на транспортни комуникации и паркове.

Всеки недвижим имот може внезапно да поскъпне, ако в района, в който се намира бъде построен нов търговски център или бъде открит допълнителен транспортен маршрут. От друга страна, той може и рязко да поевтинее, ако например намалее зелената зона в района. Разбира се, тези промени не стават рязко. Поради което експертите са на мнение, че инвестирането в недвижимо имущество крие минимални рискове за инвеститора.

Дългосрочен депозит

Още по-минимални рискове обаче има в инвестирането в дългосрочен банков депозит. Безусловно, доходността при този вид инвестиране е доста по-ниска от влагането на капитал в недвижими имоти, но за сметка на това тя е винаги стабилна. Депозитите в банка стават нерентабилни само в случай на остра икономическа и финансова криза.

Основните достойнства на инвестирането в дългосрочния депозит са:

– простота на процедурата – за участие в този вид инвестиране на финансови средства не са необходими специални знания или подготовка. Достатъчно е единствено да разполагате с капитал, който да вложите в банката, след като подпишете договор с нея;

– гарантиран доход – банката се нуждае от привличане на нови парични средства. Така че в повечето случаи тя предлага съвсем изгоден депозитен процент, за да разполага със спестяванията ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.