Инвестиция в имот или в дългосрочен депозит

Инвестиция в имот или в дългосрочен депозит? Главната особеност на инвестирането в недвижимо имущество се състои в необходимостта да се разполага с приличен първоначален капитал от поне няколко десетки хиляди лева. Ако спестяванията ви възлизат на едва две-три хиляди лева, то най-разумно ще е да ги вложите в дългосрочен депозит в банка.

Инвестиция в недвижимост

Както при много други активи, инвестициите в недвижимите имоти се влияят от колебанията в цените. Купуването и продаването на имоти зависи от много неща – от общата икономическа ситуация в страната до състоянието на пазара в даден период. Положителният момент е, че да се предскаже динамиката на имотните цени е сравнително лесно. Тъй като стойността на недвижимото имущество се променя плавно, а не като при останалите инвестиционни инструменти – ценни книжа, акции, скъпоценни метали.

При инвестирането в имот трябва да се отчетат някои основни фактори. Най-важни сред тях са: месторазположението на обекта – център, покрайнини; социална структура на населението, което живее в района на имота. Иинфраструктура – има ли в квартала магазини, кина, училища, поликлиники; наличие на транспортни комуникации и паркове.

Всеки недвижим имот може внезапно да поскъпне, ако в района, в който се намира бъде построен нов търговски център или бъде открит допълнителен транспортен маршрут. От друга страна, той може и рязко да поевтинее, ако например намалее зелената зона в района. Разбира се, тези промени не стават рязко. Поради което експертите са на мнение, че инвестирането в недвижимо имущество крие минимални рискове за инвеститора.

Дългосрочен депозит

Още по-минимални рискове обаче има в инвестирането в дългосрочен банков депозит. Безусловно, доходността при този вид инвестиране е доста по-ниска от влагането на капитал в недвижими имоти, но за сметка на това тя е винаги стабилна. Депозитите в банка стават нерентабилни само в случай на остра икономическа и финансова криза.

Основните достойнства на инвестирането в дългосрочния депозит са:

– простота на процедурата – за участие в този вид инвестиране на финансови средства не са необходими специални знания или подготовка. Достатъчно е единствено да разполагате с капитал, който да вложите в банката, след като подпишете договор с нея;

– гарантиран доход – банката се нуждае от привличане на нови парични средства. Така че в повечето случаи тя предлага съвсем изгоден депозитен процент, за да разполага със спестяванията ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *