Здравословни работни места управляват опасните вещества

Повече за здравословни работни места

Продължава кампанията „Здравословни работни места управляват опасните вещества“

Все повече работници и служители са изложени на опасни химични вещества на работните си места. Подобно излагане се случва много по-често, отколкото повечето хора осъзнават. А в действителност е възможно почти на всяко работно място – не само в заводите, но и при строителни дейности или в офисите, в продукти като почистващи препарати, бои, лепила и др.  Това представлява заплаха за безопасността и здравето.

Въздействието на опасните вещества върху здравето е сериозен проблем, който може да доведе до тежки и дълготрайни проблеми като респираторни заболявания (астма, ринит и др.), увреждане на вътрешните органи, вкл. мозъка и нервната система, кожни раздразнения и кожни болести, професионални ракови заболявания. Също така редица опасни вещества  са възпламеними и взривоопасни, което създава допълнителни рискове, като пажари, експлозии, тежки отравяния и задушавания.

Най-ефективния начин за намаляване на рисковете е елиминиране или заместване – премахване на веществото чрез промяна на процеса или продукта, в който се използва, или замяната му с по-малко опасно вещество.

Замяната е поетапен процес, като съществена част е изготвянето на оценка на риска.

Във връзка с включването на ИА „ГИТ“ през 2018 г. в двугодишната кампания на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа – „Здравословните работни места управляват опасните вещества“,  напомняме че проверките продължават и през 2019 година.

ЛОТ КОНСУЛТ ЕООД

ЛОТ КОНСУЛТ ЕООД предлага услуги за изпълнението на нормативните  изискванията, при използване на опасни химични агенти на работното място.

  • Изготвяне на оценка на риска при работа с опасни химични агенти на работното място
  • Изготвяне на План за действие за предотвратяване и ликвидиране на аварии, инциденти и злополуки, свързани с опасни химични агенти, съгл.чл.12 от Наредба № 13 за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа.
  • Измервания на концентрациите на химични агенти във въздуха на работната среда, които водят до риска за здравето на работещите.
  • Изготвяне на Инструкции за безопасна работа с всяко опасно вещество.
  • Провеждане на обучение за безопасност при работа с опасни химични агенти на работното място.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.