Какво интересно в Банско

Забележителностите на Банско

Банско е интересен град в България, разположен на територията на Национален парк Пирин. За повечето туристи е известен като първокласен ски курорт, но не всеки знае, че Банско е един от най-старите градове в България и има богато културно наследство. Точната дата на основаването на града е неизвестна, според археологически находки, открити от учени, е установено, че първото селище се появява тук, по време на управлението на Римската империя.

Банско

Градът се намира на 160 км южно от столицата на България – София и на 250 км югоизточно от Солун в Гърция. На височина от 936 м надморска височина, на североизточните склонове на Пирин планина.

Комбинацията от красотата на националния парк Пирин на юг, старите улици на малък град с неговата история и традиции. Също и нови хотели и модерна система от пътеки и лифтове, превръщат Банско в престижен и желан ски курорт в Източна Европа – истинска алтернатива на Алпите.

До началото на ХХ век градът е едно от най-големите и най-важни селища на Османската империя. А през 1912 г., след края на Първата Балканска война, става част от независима България. В Банско историческата местност е добре запазена, а любителите на екскурзиите ще имат възможност да се разходят по невероятно красивите стари улици и да видят приказно красиви сгради с дълга история. Един от главните исторически символи на Банско е Църквата Света Троица, която се намира се в самия център на града.

Голяма част от туристите, посещаващи живописния град, са ски любители.

В продължение на няколко десетилетия от миниатюрно планинско селище Банско се превръща в първокласен курорт с развита инфраструктура, условията за практикуване на зимни спортове са просто перфектни. В последните години се построиха и десетки луксозни спа хотели с отлични условия за отдих.

Районът, в който се намира градът, е природна забележителност от световно значение.

Само си представете, в непосредствена близост до Банско има около 150 езера, както и около 100 планински върха. Тези невероятни места са богати на лечебни минерални извори, които също се радват на заслужено внимание на туристите.

Банско е идеалното място за почивка, възстановяване и зареждане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *