Видове строителни материали

Видове строителни материали

Всички строителни материали са разделени на естествени и изкуствени по вид. В същото време изкуствените включват тези, които по време на производствения процес претърпяват термична, химическа или друга обработка, която променя тяхната структура, химичен състав и др.

В строителството се използват видовете строителни материали като:

-естествен дървен материал и материали на основата на изкуствено дърво;

метали;

-каменни материали – естествени и изкуствени;

-свързващи вещества или просто свързващи вещества – минерални и органични (вар, цимент, асфалт и др.);

-хоросани и бетони;

-специални строителни материали – топлоизолация, хидроизолация, покриви, довършителни работи и др.

Видове строителни материали. Горната класификация е произволна, тъй като тухла, бетон и дори стъкло на прозорците по същество са разновидности на каменни материали. Следователно, за разлика от машините и съоръженията, които са направени предимно от метали, сградите и конструкциите в много случаи са издигнати почти изцяло от камък.

Широко въведените синтетични материали (пластмаси), които са вид изкуствени материали, все още се използват в строителството в ограничен мащаб – за подове, декорация на стени, топлоизолация (пореста пластмаса) и т.н.

Едно от най-важните свойства на строителните материали, използвани за носещи конструкции, е здравината.

В строителството се използват главно два показателя за якост:

-за чупливи материали (камък, бетон) – максимална якост на натиск (временна устойчивост);

-за пластичен (мека стомана) – граница на текучест.

И в двата случая якостта се измерва в kg / cm2 (понякога в kg / mm2).

Строителните материалите за обвивки на сгради трябва преди всичко да имат достатъчно нисък коефициент на топлопроводимост.

Коефициентът на топлопроводимост k се измерва в kcal / m – градус – час. Неговото директно определяне е възможно само в лабораторни условия.

 

Много удобен и по-лесен за определяне индикатор, който доста добре характеризира топлозащитните свойства на строителните материалите, е обемното тегло – теглото на единица обем на материала в естественото му състояние (т.е. ако съдържа пори и кухини).

В допълнение, обемното тегло пряко влияе върху мъртвото тегло на отделните конструкции, както и на сградите и конструкциите като цяло, и следователно определя тонажа на транспортиране на големи количества строителни материали, използвани от строителната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *