Видове строителни материали

Видове строителни материали

Всички строителни материали са разделени на естествени и изкуствени по вид. В същото време изкуствените включват тези, които по време на производствения процес претърпяват термична, химическа или друга обработка, която променя тяхната структура, химичен състав и др.

В строителството се използват видовете строителни материали като:

-естествен дървен материал и материали на основата на изкуствено дърво;

метали;

-каменни материали – естествени и изкуствени;

-свързващи вещества или просто свързващи вещества – минерални и органични (вар, цимент, асфалт и др.);

-хоросани и бетони;

-специални строителни материали – топлоизолация, хидроизолация, покриви, довършителни работи и др.

Видове строителни материали. Горната класификация е произволна, тъй като тухла, бетон и дори стъкло на прозорците по същество са разновидности на каменни материали. Следователно, за разлика от машините и съоръженията, които са направени предимно от метали, сградите и конструкциите в много случаи са издигнати почти изцяло от камък.

Широко въведените синтетични материали (пластмаси), които са вид изкуствени материали, все още се използват в строителството в ограничен мащаб – за подове, декорация на стени, топлоизолация (пореста пластмаса) и т.н.

Едно от най-важните свойства на строителните материали, използвани за носещи конструкции, е здравината.

В строителството се използват главно два показателя за якост:

-за чупливи материали (камък, бетон) – максимална якост на натиск (временна устойчивост);

-за пластичен (мека стомана) – граница на текучест.

И в двата случая якостта се измерва в kg / cm2 (понякога в kg / mm2).

Строителните материалите за обвивки на сгради трябва преди всичко да имат достатъчно нисък коефициент на топлопроводимост.

Коефициентът на топлопроводимост k се измерва в kcal / m – градус – час. Неговото директно определяне е възможно само в лабораторни условия.

 

Много удобен и по-лесен за определяне индикатор, който доста добре характеризира топлозащитните свойства на строителните материалите, е обемното тегло – теглото на единица обем на материала в естественото му състояние (т.е. ако съдържа пори и кухини).

В допълнение, обемното тегло пряко влияе върху мъртвото тегло на отделните конструкции, както и на сградите и конструкциите като цяло, и следователно определя тонажа на транспортиране на големи количества строителни материали, използвани от строителната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.